Liften

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liftster in 1977.
Internationaal bekend en typisch gebaar voor lifters.
Liften in de woestijn

Liften is een vorm van reizen waarbij de reiziger gebruikmaakt van de vriendelijkheid van auto- en vrachtwagenchauffeurs, door te proberen deze chauffeurs over te halen hem of haar voor korte of langere tijd als passagier mee te nemen ("een lift geven"). In de meeste Europese landen is liften toegestaan langs alle wegen, met uitzondering van autowegen en autosnelwegen (in Nederland geregeld via de Wegenverkeerswet).

Methode[bewerken]

De lifter staat langs een weg en maakt duidelijk in een lift geïnteresseerd te zijn door zijn arm te strekken en zijn duim op te steken, meestal met de duim schuin wijzend in de rijrichting, soms bewegend (voor extra nadruk). Een lifter kan zijn uitgerust met een bordje waarop zijn bestemming, of een andere (bekende) plaats in de gewenste rijrichting, is geschreven. Sommige lifters spreken ook chauffeurs aan op parkeerplaatsen of bij benzinepompen. Tegenwoordig regelen steeds meer lifters vooraf een lift via speciale websites op internet, via zogenaamde liftcentrales.

In Nederland en omliggende landen wordt geen in geld uitgedrukte tegenprestatie voor een tijdens een reis verkregen lift gevraagd. Dat geldt meestal wel als men vooraf de lift regelt via een liftcentrale. Vaak wordt er dan een bijdrage in de brandstofkosten overeengekomen.

De tijd die men moet wachten op een lift, is afhankelijk van een groot aantal factoren, waarvan de uitstraling van de lifter een belangrijke is. Een lifter met een verzorgd uiterlijk wordt doorgaans aanmerkelijk sneller meegenomen.[bron?]

Een groot verkeersaanbod, bijvoorbeeld in de ochtend en in de namiddag, betekent veel mogelijke chauffeurs. Bij grotere drukte kan het soms lastig zijn om te stoppen voor een lifter. Op vrijdagmiddag, zaterdagochtend en zondagmiddag en -avond zijn er meer chauffeurs te vinden die langere afstanden rijden.[bron?]

Locatie[bewerken]

Op autowegen en autosnelwegen is liften niet toegestaan. Langs (de vluchtstrook van) deze wegen liften zal dan ook door de politie ongetwijfeld worden opgetreden. Liften is toegestaan op plaatsen waar de omstandigheden veilig zijn, zoals aan het begin van opritten, op parkeerterreinen of bij een tankstation. Voor het liften op een oprit is het van belang dat de lifter een veilige plaats kiest, bij voorkeur een plaats waar de snelheid van het optrekkend verkeer nog laag is, waar de bestuurders de lifter ruim op tijd kunnen zien en waar een veilige plaats is om te stoppen.

Op sommige plaatsen in Nederland zijn specifieke liftershaltes aangebracht. Dergelijke liftershaltes zijn nu in de volgende steden aanwezig: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Zoetermeer en Utrecht.

Bij het liften bij verkeerslichten moet een chauffeur zijn aandacht verdelen tussen de verkeerslichten en de lifter. De verkeerslichten staan vaak niet lang op rood, waardoor het lastig of gevaarlijk kan zijn om bij het verkeerslicht om een lift te vragen. Als liften bij het verkeerslicht niet veilig is, is het beter na de verkeerslichten te gaan staan met een goed op afstand leesbaar bordje (mits er voldoende ruimte is om te stoppen). De chauffeur kan dan terwijl hij staat te wachten afwegen of hij de lifter mee gaat nemen.

Beweegredenen[bewerken]

Lifters liften, bijvoorbeeld omdat:

  • het een gratis of goedkope manier is van reizen;
  • het een uitdaging is (soms ook in de vorm van een "liftwedstrijd" tegen andere teams, zoals het tv-programma Peking Express);
  • het milieuvriendelijker is dan reizen met een eigen auto;
  • het een alternatief biedt bij stakingen van het openbaar vervoer.

Automobilisten nemen lifters mee, onder andere omdat:

  • ze graag gezelschap tijdens het reizen willen hebben;
  • ze graag een lifter willen helpen hun naar de volgende locatie te brengen;
  • ze zelf ook gelift hebben/hun kinderen liften en daarom affiniteit hebben met het fenomeen liften;
  • om geholpen te worden met kaartlezen of de weg te wijzen;
  • ook nemen analfabete automobilisten lifters mee om geholpen te worden met lezen van wegwijzers en opschriften.

Reputatie[bewerken]

Over liften doen diverse griezelverhalen de ronde waarbij afwisselend de lifter en de automobilist de kwade zijn. De horrorfilm The Hitcher uit 1986 speelde in op deze angst. De meeste lifters hebben echter alleen maar interessante verhalen te vertellen. Uiteraard is aan liften een bepaald risico verbonden, zoals met zoveel activiteiten in het leven, maar dat zal gering zijn. Dat is het risico wat je altijd neemt als je met onbekenden in contact komt. Het enige zinvolle advies in deze is: ga niet liften en neem geen lifters mee als je je er niet comfortabel bij voelt.

Tegenwoordig zijn er in Nederland aanzienlijk minder lifters dan in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van het liften. Dit wordt geweten aan de invoering van de OV-studentenkaart waarmee studenten, een belangrijke groep van lifters, gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ook is het veel vrachtwagenchauffeurs door hun baas verboden lifters mee te nemen. Daarom wordt liften door sommigen als 'uit de tijd' beschouwd.

Zie ook[bewerken]