Sekspositie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sekspositie of standje is een positie waarin mensen geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Er is een duidelijk verschil tussen geslachtsgemeenschap en seksposities aangezien er bij seks niet per se penetratie hoeft plaats te vinden.

Seksuele handelingen waarbij penetratie plaatsvindt zijn orale seks, anale seks (waaronder pegging) en vaginale seks. Hierbij kunnen ook seksspeeltjes zoals vibrators of dildo's gebruikt worden. Ook vuistneuken is een vorm van penetratieve seks. Andere seksuele handelingen zijn aftrekken en vingeren die zowel solo als bij een partner kan worden uitgevoerd. Naast aftrekken en vingeren zijn er nog andere masturbatievormen waaronder autofellatio.

Er zijn talrijke standjes waarmee men deze soorten seksuele handelingen kan verrichten. Sommige mensen beweren dat het aantal verschillende standjes vrijwel onbegrensd is.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste bekende Europese tekst over seksstandjes is Speculum al foderi, ook wel bekend als The Mirror of Coitus, dat letterlijk 'een spiegel voor sekshebbenden' betekent. De Catalaanse tekst stamt uit de 15e eeuw en werd ontdekt in 1970.

Posities met penetratie[bewerken]

Posities waarin penetratie mogelijk is[bewerken]

Posities zonder penetratie[bewerken]

Groepsseks[bewerken]