Édouard-Henri Avril

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Édouard-Henri Avril
Édouard-Henri Avril
Persoonsgegevens
Pseudoniem Paul Avril
Geboren Algiers, 21 mei 1849
Overleden Le Raincy, 28 juli 1928
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep(en) schilder/grafisch kunstenaar, illustrator
Oriënterende gegevens
Stijl(en) erotische literatuur
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Édouard-Henri Avril (Algiers, 21 mei 1849Le Raincy, 28 juli 1928) was een Frans schilder/grafisch kunstenaar die bekend is geworden onder het pseudoniem Paul Avril als illustrator van erotische literatuur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na een militaire loopbaan, ging de in Algiers geboren Avril zich in kunst verdiepen. Hij bezocht verschillende Parijse salons. Van 1874 tot 1878 studeerde hij aan de École des Beaux Arts. Toen hem gevraagd werd de novelle Fortunio van Théophile Gautier te illustreren - een opdracht die hij aannam - koos hij het pseudoniem Paul Avril. Deze schuilnaam veroorzaakte overigens soms verwarring met zijn broer Paul Victor Avril. Zijn reputatie was al snel gevestigd en hij ontving daardoor veel illustratieopdrachten voor boeken van gerenommeerde schrijvers. Hij illustreerde ook regelmatig werken die tot de 'galante literatuur' worden gerekend. Deze erotische geschriften werden in kleine oplagen, vaak op abonnementsbasis, verkocht aan verzamelaars.

Avril illustreerde een groot aantal boeken, waaronder:

De illustraties die hij maakte voor Friedrich Karl Forberg, De Figuris Veneris. Manuel d’érotologie classique (1906; vertaling uit het Latijn in het Frans), worden als zijn beste werk beschouwd.

Avril overleed te Le Raincy in 1928.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Édouard-Henri Avril van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.