Jules Michelet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jules Michelet
Portret van Jules Michelet
(ca.1865), Thomas Couture, Musée Carnavalet
Algemene informatie
Geboren 21 augustus 1798
Geboorteplaats Parijs
Overleden 9 februari 1874
Overlijdensplaats Hyères
Land Frankrijk
Werk
Genre geschiedschrijving
Stroming historisme
Bekende werken Histoire de France, Histoire de la Revolution Française, La Sorcière
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jules Michelet (Parijs, 21 augustus 1798 - Hyères, 9 februari 1874) was een Frans historicus. Het doel van Michelet was om het verleden te herscheppen, waardoor zijn werk een levendig karakter heeft. Met zijn 17-delige Histoire de France (1833-1867) was hij een van de belangrijkste en populairste historici van zijn tijd en bepaalde hij lange tijd het beeld van het Franse verleden.

Michelet introduceerde het historisme in de Franse geschiedschrijving en geldt als een belangrijk geschiedfilosoof. Hoewel hij zo veel mogelijk het verleden zelf wilde laten spreken zijn zijn eigen politieke en ideologische opvattingen zeer goed herkenbaar in zijn werk.

Na de Julirevolutie bekwam Michelet in 1830 een aanstelling in de Archives nationales. In 1838 bekleedde hij de leerstoel geschiedenis in het Collège de France. Van beide functies werd hij in 1852 ontheven omdat hij weigerde de eed aan het keizerrijk van Napoleon III af te leggen.[1] Als schrijver en orator was hij zo productief en populair dat hij van zijn royalty's kon leven.

Michelet bood de Fransen een nationalistisch beeld van het verleden met veel aandacht voor de onderdrukten en een grote nadruk op democratische bewegingen. Van koningen en geestelijken moest hij maar weinig hebben. Zijn beschrijving van Jeanne d'Arc maakte haar tot een icoon van Frankrijk.

Naast zijn Histoire de France schreef hij ook nog een zevendelige Histoire de la Revolution Française (1847-1853). La Sorcière (1862) een werk over de geschiedenis van de heksenvervolgingen, geeft een zeer levendig, maar sterk vertekend beeld van het verleden als gevolg van Michelets antiklerikalisme.

Zie de categorie Jules Michelet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.