Zachte koralen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zachte koralen
Dendronephthya klunzingeri uit de Rode zee
Dendronephthya klunzingeri uit de Rode zee
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Cnidaria (Neteldieren)
Klasse: Anthozoa (Bloemdieren)
Onderklasse: Alcyonaria
Orde
Zachte koralen
Lamouroux, 1812
Afbeeldingen Zachte koralen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zachte koralen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zachte koralen (Alcyonacea) zijn een orde van koralen uit de onderklasse van Alcyonaria die geen kalkskelet vormen, maar hun stevigte ontlenen aan een vlezige of leerachtige massa waarin zich kalknaalden (sclerieten) bevinden. Deze koralen bevatten zooxanthellae (symbiotische algen). Zachte koralen staan vaak op plekken waar een sterke stroming staat omdat ze ook leven van plankton.

De poliepen kunnen in de vlezige massa worden teruggetrokken. Zij komen voor in tropische maar ook subtropische wateren, meestal op grotere dieptes. Zij zijn geen rifbouwers, maar bieden het koraalrif een bijzonder aanzien door hun gekleurde waaiers. Vooral de zachte koralen van de familie Nephteidae zijn in dat opzicht noemenswaardig. Deze koralen vindt men hoofdzakelijk in de Indische Oceaan en de Stille Oceean. Deze koralen zijn op hun fraaist als er een flinke stroming staat: de armen zwellen dan op met zeewater en de poliepen steken ver naar buiten. Als er geen stroming staat, schrompelen zij ineen. Ook in de Middellandse Zee komt men enkele soorten zachte koralen tegen zoals Alcyonium palmatum (Familie Alcyoniidae)

Lijst van families[bewerken]

Volgens ADW:

Volgens Système d'Information Taxonomique Intégré (ITIS): (momenteel niet gehanteerd op de Nederlandstalige Wikipedia)

Referenties[bewerken]

  • (en) Goulet, T. L., LaJeunesse, T. C., & Fabricius, K. E. (2008). Symbiont specificity and bleaching susceptibility among soft corals in the 1998 Great Barrier Reef mass coral bleaching event. Marine Biology, 154(5), 795-804.
  • (en) ITIS : Alcyonacea Lamouroux, 1894 (fr) (+version
  • (en) Animal Diversity Web : Alcyonacea
  • (en) NCBI Taxonomy : Alcyonacea

Enkele afbeeldingen[bewerken]