Natural History Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Natural History Museum
Interieur

Het Natural History Museum aan de Cromwell Road in Londen is het grootste natuurhistorisch museum van het Verenigd Koninkrijk. Samen met het Muséum national d'histoire naturelle in Frankrijk en het National Museum of Natural History (Smithsonian Institution) in Washington D.C. behoort het tot de musea met de grootste natuurhistorische collecties in de wereld.

Geschiedenis[bewerken]

De collectie van het museum was oorspronkelijk gebaseerd op de staatscollectie die overgenomen was van de verzamelaar Hans Sloane en werd tentoongesteld in het toenmalige British Museum in Bloomsbury. Eind jaren vijftig van de 19e eeuw besloot het hoofd van de sectie natuurlijke historie, Richard Owen, dat er een apart gebouw moest komen voor zijn afdeling. Er werd land aangekocht in South Kensington en in 1864 werd er een competitie gehouden voor het beste ontwerp, die gewonnen werd door Francis Fowke. Toen deze kort daarna overleed, nam de beeldhouwer Alfred Waterhouse, die ook de dinosauriërreplica's van de wereldtentoonstelling van 1851 gemaakt had, het ontwerp over en veranderde het in zijn favoriete neoromaanse stijl, terwijl hij het om budgettaire redenen meteen wat kleiner maakte.

De bouw begon in 1873 en werd voltooid in 1880; in 1881 opende het museum; pas in 1883 was de hele collectie verhuisd naar de nieuwe locatie die meteen dienst ging doen als onderzoekscentrum. Ondanks de Victoriaanse stijl met veel terracotta buitenwerk, inclusief reliëfs met biologische voorstellingen (levende vormen aan de westvleugel en uitgestorven aan de oostvleugel), heeft het gebouw een modern betonskelet. Op 14 september 2009 werd het Darwin Center geopend.

Samen met het Imperial College London, het Victoria and Albert Museum, de Royal Albert Hall en het Albert Memorial vormt het instituut een cluster die Albertopolis genoemd wordt.

Overige Informatie[bewerken]

De Botany Library ('botanische bibliotheek') van het museum is aangesloten bij de Council on Botanical and Horticultural Libraries, een internationale organisatie van individuen, organisaties en instituten die zich bezighoudt met de ontwikkeling, het onderhouden en het gebruik van bibliotheken met botanische literatuur en literatuur over tuinen. Deze bibliotheek is tevens aangesloten bij de European Botanical and Horticultural Libraries Group (EBHL), een organisatie die zich richt op de promotie en facilitatie van samenwerking en communicatie tussen personen die werken in botanische en horticulturele bibliotheken, archieven en gerelateerde instituten in Europa.

Het museum werkt samen met de Missouri Botanical Garden en de Universidad Nacional Autónoma de México mee aan de Flora Mesoamericana, een samenwerkingsproject dat is gericht op het in kaart brengen en beschrijven van de vaatplanten van Meso-Amerika.

Het museum is aangesloten bij de Biodiversity Heritage Library (BHL), een samenwerkingsproject dat is gericht op het digitaliseren en beschikbaar stellen via open access van literatuur met betrekking tot biodiversiteit. Ook is het museum partner van de Encyclopedia of Life, een online project dat een overzicht wil geven van alle bekende soorten organismen.

In het Darwin Centre, open sinds 2009, is onder andere een tentoonstelling met 17 miljoen insecten en 4 miljoen planten te zien. Phase One van het Darwin Centre biedt de mogelijkheid om wetenschap achter de schermen te bekijken.

De toegang is gratis, maar voor sommige tijdelijke tentoonstellingen wordt toegangsgeld geheven.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]