Science Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De neutraliteit van dit artikel wordt betwijfeld.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Science Museum
South Kensington Museum
Voorkant van het museum
Locatie Exhibition Road,
Londen SW72DD,
Engeland
Coördinaten 51° 30′ NB, 0° 10′ WL
Detailkaart
Science Museum (Londen)
Science Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Science Museum is een wetenschappelijk museum aan Exhibition Road in South Kensington (Londen). Het heeft in de collectie een aantal grote wetenschappelijke uitvindingen van de laatste driehonderd jaar.

Het Londense Science Museum is een van de grootste wetenschapsmusea ter wereld. Het werd geopend in 1857, waarbij een deel van de initiële collectie werd aangeleverd door de Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures & Commerce, naast items die niet aan bod konden komen in de Great Exhibition van 1851. Sinds 2001 is het museum gratis toegankelijk en in 2015 telde het museum iets meer dan 3.350.000 bezoekers.

Permanent worden onder meer tentoongesteld de Stephenson's Rocket en de Puffing Billy, de eerste straalmotor en een reconstructie van het vergrote model van het DNA van Francis Crick en James Watson.

Welcome Wing[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum heeft meer dan 40 zalen en rond de 2000 tentoonstellingen. De bezoeker begint in The Welcome Wing. Hier kunnen geïnteresseerden van geslacht 'veranderen', 30 jaar 'ouder' worden in 30 seconden en hun eigen identiteitsprofiel maken om op een website te zetten.

The Welcome Wing bestaat uit enkele verdiepingen met verschillende exposities, zoals In Future, Digitopolis, Who Am I?, Antenna, Talking Points, Pattern Pod en de 3D Tour.

In Future[bewerken | brontekst bewerken]

De Rocket, een van de eerste locomotieven

In Future nodigt de bezoeker uit om een blik in de toekomst te werpen en te zeggen wat men denkt over technologie die over 20 jaar waarschijnlijk heel normaal is.

In Future voorspelt de toekomst niet, maar laat zien wat er waarschijnlijk kan gaan gebeuren in de toekomst.

Digitopolis[bewerken | brontekst bewerken]

Het DNA-model volgens Watson en Crick

De doelstelling is hier: Waarom gaat iedereen digitaal? Hoe is digitale technologie onze wereld van geluid, visie en communicatie gaan veranderen? Waar gaat het heen met deze technologie?

In Digitopolis kan men een digitaal landschap bekijken. Het laat zien hoe digitale technologie het leven verandert en hoe het de toekomst kan beïnvloeden.

De zaal is verdeeld in vijf om de bezoeker te helpen uit te vinden wat de verschillende manieren zijn waarop digitale technologie het leven beïnvloedt.

  1. Being Digital kijkt naar de grondbeginselen en neemt een kijkje in de digitale toekomst.
  2. Bij Digital Vision toont men dat in de digitale tijd men niet altijd krijgt wat men ziet.
  3. Sounds Digital demonstreert het effect van digitale technologie op muziek en geluid.
  4. Networking People geeft een kijkje in de wereld van het world wide web.
  5. Bij Future Machines wordt onderzocht of digitale machines ooit zo slim zullen worden als mensen.

Who Am I[bewerken | brontekst bewerken]

De tentoonstelling Who Am I? kijkt naar hoe moderne wetenschap onze intelligentie verandert of wat het betekent om een mens te zijn. Who Am I? gaat over hoe mensen verschillen van elkaar, maar ook dat ze vergelijkbaar zijn met andere mensen en andere dieren. Er zijn in deze zaal drie verschillende gedeeltes:

  1. In Identity Parade kan men ontdekken wat een mens gelijk maakt aan, maar toch weer anders, dan andere mensen: geslacht, leeftijd, hoe men zich ontwikkelt, emoties en hoe men andere mensen kan herkennen aan hun gezicht.
  2. Human Animal overdenkt waarom mensen zulke speciale dieren zijn. Het meeste van wat een mens zeldzaam maakt kan men toeschrijven aan het unieke menselijke brein, het opmerkelijke orgaan dat mensen het grote geschenk van taal heeft gegeven.
  3. Family Tree laat zien hoe genetische technieken ons kunnen helpen om meer over de genetische relatie die we hebben met alle andere mensen te weten te komen.

Antenna[bewerken | brontekst bewerken]

Antenna is 's werelds eerste tentoonstelling die een constant bijgewerkte serie van tentoonstellingen heeft die opgedragen zijn aan wetenschappelijk nieuws, inclusief nieuwtjes aangeleverd door de BBC. Hier kan men de objecten achter de krantenkoppen zien, evenals wetenschappers die in regelmatige live evenementen uitleg geven over uiteenlopende onderwerpen.

Talking Points[bewerken | brontekst bewerken]

Talking Points zijn tentoonstellingen die de gedachtegang van de bezoeker uitdagen over de gehele begane grond van de Welcome Wing. Ze brengen vragen naar boven over de invloed die moderne wetenschap op ons heeft en op de wereld waarin we leven. Talking Points heeft verschillende hedendaagse kunststukken gecreëerd door eigentijdse artiesten.

Pattern Pod[bewerken | brontekst bewerken]

Pattern Pod is de aanraaktentoonstelling van het Science Museum, speciaal voor kinderen van 5 tot 8 jaar oud en hun ouders. Door gebruik te maken van verschillende zintuiglijke tentoonstellingen introduceert Pattern Pod kinderen patronen die worden gebruikt door hedendaagse wetenschappers. Net zoals wetenschappers kunnen kinderen de wereld ontdekken en ontdekken wat er vervolgens zal gebeuren.

In Pattern Pod passen kinderen kundigheden toe als het herkennen, kopiëren en maken van patronen – een begin voor wetenschappelijk denken. Volwassenen kunnen op televisieschermen in de zaal zien wat de wetenschap achter tentoonstellingen is en helpen om te begrijpen hoe kinderen spelen en leren.

3D Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Op internet kan men de Welcome Wing in 3D bekijken.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum beschikt over een IMAX-bioscoop en een “Virtual Reality”-simulator. Men kan ook de “Launch Pad” proberen, een interactieve zaal voor kinderen waar deze hun eigen experimenten uit kunnen voeren. Andere interactieve programma’s zijn onder meer “The Garden” voor kinderen van 3 tot 6 jaar en “The Pattern Pod” voor kinderen van 5 jaar of ouder. Tijdens vakanties worden evenementen voor kinderen georganiseerd, waaronder rollenspellen en wetenschappelijke shows.

Er zijn ook tentoonstellingen over vliegen, het universum en de geschiedenis van medicijnen en computers. Deze zijn voor alle leeftijden geschikt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Science Museum, London van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.