Herbarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nepenthes-specimina in het herbarium van het Muséum national d'histoire naturelle
Herbarium, gemaakt door Bernardus Wynhouts in 1633.[1]

Een herbarium is een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht of in een convoluut, met de botanische naam en eventueel een regionale naam, de vindplaats, datum en de naam van de verzamelaar en eventueel de naam van degene die de determinatie gedaan heeft. Het drogen gebeurt in een plantenpers of met een droogoven. Bij grotere planten worden slechts (representatieve) delen bewaard, kleinere planten zo mogelijk in het geheel.

Herbariumexemplaar van de boslathyrus (Lathyrus sylvestris)

Herbariumexemplaren kunnen onder andere dienen als bron voor onderzoek of ten behoeve van (bio)systematisch onderzoek, bijvoorbeeld bij beschrijving van de variabiliteit in de morfologie in een bepaald gebied of als bewijs voor de aanwezigheid van een bepaalde soort (of ander taxon) op een bepaalde plaats.

Bij revisies van bepaalde groepen kunnen de exemplaren (eventueel uit een bepaald gebied) gedetermineerd worden, bijvoorbeeld om de juistheid te controleren. Dat vergt in veel gevallen extra expertise. Bij hogere planten zien gedroogde exemplaren er wat anders uit dan levende planten (ze hebben een andere kleur en zijn afgeplat), maar bij mossen of bij korstmossen is er soms nauwelijks een verschil, omdat na even inweken de plant er als vers uit kan zien.

Er bestaan ook wetenschappelijke instituten met de naam "herbarium", zoals het Nationaal Herbarium Nederland en het East African Herbarium, waar onderzoek wordt gedaan aan planten, onder andere gedroogde planten, die ook aldaar bewaard worden. De planten die daar bewaard worden hoeven niet gedroogd te zijn maar kunnen ook op andere manieren gepreserveerd zijn. Een wetenschappelijk herbarium kan onafhankelijk zijn of deel uitmaken van een botanische tuin, een natuurhistorisch museum, een universiteit.

Een oud woord voor "herbarium" is "herbarius". Dat heeft echter ook andere betekenissen. Het kan ook kruidboek of kruidkundige (arts) betekenen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]