Herbarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herbariumexemplaar van de boslathyrus (Lathyrus sylvestris)

Een herbarium is een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht, vaak met populaire en botanische naam, de vindplaats, datum en de naam van de vinder en degene die de determinatie gedaan heeft.

Een herbarbarium kan onder andere als bewijs dienen voor de vondst van een bepaalde soort planten. Anderen kunnen dan ook het bewuste plantexemplaar determineren om de juistheid te controleren. Dat vergt wel extra expertise want gedroogde exemplaren zien er anders uit dan verse levende planten. Ze hebben een andere kleur en zijn platter. Het drogen gebeurt in een plantenpers.

Er bestaan ook wetenschappelijke instituten met de naam herbarium, zoals het Nationaal Herbarium Nederland en het East African Herbarium. Hier wordt onderzoek gedaan aan planten, onder andere gedroogde planten, die ook aldaar bewaard worden. De planten die daar bewaard worden hoeven niet gedroogd te zijn maar kunnen ook op andere manieren gepreserveerd zijn. Een wetenschappelijk herbarium kan deel uitmaken van een botanische tuin, een natuurhistorisch museum, een universiteit of onafhankelijk zijn.

Een oud woord voor herbarium is herbarius. Dat heeft echter ook andere betekenissen. Het kan ook kruidboek of kruidkundige (arts) betekenen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]