Naar inhoud springen

Dwergmuismaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dwergmuismaki
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Dwergmuismaki
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Familie:Cheirogaleidae (Dwergmaki's)
Geslacht:Microcebus (Muismaki's)
Soort
Microcebus murinus
(J.F. Miller, 1777)
Originele combinatie
Lemur murinus
Verspreidingsgebied van de dwergmuismaki
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dwergmuismaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De dwergmuismaki (Microcebus murinus) is een zoogdier uit de familie van de dwergmaki's (Cheirogaleidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door John Frederick Miller in 1777.[2][3] De soort geldt als de bekendste en wijdstverspreide soort muismaki. De dwergmuismaki komt voor in het westen en zuiden van Madagaskar.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De dwergmuismaki behoort tot de kleinste primaten met een lengte van 12 tot 14 cm en een gewicht van 40 tot 70 gram. Het dier heeft een grijsbruine vacht.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De dwergmuismaki is een nachtdier dat overdag slaapt in slaapnesten, vaak verlaten vogelnesten, of boomholten. Insecten vormen het hoofdvoedsel van de dwergmuismaki en verder worden ook kleine vogels, plantensappen en nectar gegeten.

Het vrouwtje van de dwergmuismaki is de enige die voor de jongen zorgt. Desondanks herkennen de vrouwtjes het geluid van hun vader, wat waarschijnlijk inteelt voorkomt.[4]

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de dwergmuismaki loopt in Madagaskar van de Onilahy-rivier langs de westkust noordwaarts tot het Nationaal park Ankarafantsika. Een afgescheiden populatie leeft in het zuidoosten van het eiland in de Mandena Conservation Zone. Laaglandbossen vormen het leefgebied van de dwergmuismaki.