Lepilemur grewcocki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lepilemur grewcocki
IUCN-status: Bedreigd[1] (2014)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lepilemuridae (Wezelmaki's)
Geslacht:Lepilemur (Wezelmaki's)
Soort
Lepilemur grewcocki
Louis et al., 2006
Lepilemur grewcocki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Lepilemur grewcocki is een wezelmaki die voorkomt in het Anjiamangirana-gebied (tussen de rivieren Mahajamba, Maevarano en Sofia) op Madagaskar. De soort is genoemd naar Bill en Berniece Grewcock, die steun verleenden aan het veldwerk van de beschrijvers van deze soort. De verspreiding van deze soort ligt het dichtste bij die van L. sahamalazensis, maar genetisch is hij nauwer verwant aan Milne-Edwards wezelmaki (L. edwardsi). Mogelijk is het dezelfde soort als de later beschreven Lepilemur manasamody.

L. grewcocki is een middelgrote, grijze wezelmaki. Het gewicht bedraagt 0,78 kg. Het voorste deel van het gezicht is wit of lichtroze. Over de bovenkant van het hoofd loopt een donkere streep, die soms tot op de rug doorloopt. De buik is wit tot lichtgrijs. De staart is grijs.

Verspreiding[bewerken]

Kaart

Literatuur[bewerken]

  • Louis, E.E., Jr., Engberg, S.E., Lei, R., Geng, H., Sommer, J.A., Randriamampionona, R., Randriamanana, J.C., Zaonarivelo, J.R., Andriantompohavana, R., Randria, G., Prosper, Ramaromilanto, B., Rakotoarisoa, G., Rooney, A. & Brenneman, R.A. 2006. Molecular and morphological analyses of the sportive lemurs (family Megaladapidae: genus Lepilemur) reveals 11 previously unrecognized species. Special Publications, Museum of Texas Tech University 49:1-47.