Sanfords maki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sanfords maki
IUCN-status: Bedreigd[1] (2018)
Sanfords maki
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lemuridae (Maki's)
Geslacht:Eulemur
Soort
Eulemur sanfordi
(Archbold, 1932)
Verspreidingskaart van Sanfords maki
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sanfords maki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Sanfords maki (Eulemur sanfordi) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Sanfords maki wordt ook wel beschouwd als een ondersoort van de bruine maki, Eulemur fulvus sanfordi.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Sanfords maki behoort tot de wat grotere soorten echte maki's. Er is verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een bruine vacht op de rug en is lichtbruin op de buik en de borst. Het gezicht en de spitse snuit is zwart, met lichtgrijze, langharige krans van de oren tot over de wangen ("bakkebaarden"). Het vrouwtje heeft een meer naar roodbruin neigende vacht en geen ruige beharing op de kop.

Een volwassen Sanfords maki heeft een kop-romplengte van 38 tot 40 cm, een staartlengte van 50 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,0 tot 2,5 kg.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Sanfords maki leeft in bergbossen, regenwouden op een hoogte van 800 m en 1400 m boven de zeespiegel en ook drogere bossen in het uiterste noorden van Madagaskar. De Sanfords maki kan zich aanpassen in bossen die sterk zijn aangetast.

Het is een bosbewoner die zowel ’s nachts als overdag actief is. De Sanfords maki leeft in familiegroepjes, bestaande uit gemiddeld 3 tot 9 exemplaren, maximaal tot 14 individuen. In de regio Analamerana wordt de dichtheid geschat op 4,5 individuen/km².

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Sanfords maki wordt bedreigd door de vernietiging van zijn leefgebied door mijnbouwkundige winning van saffier en zwerflandbouw (slash-and-burn). Ook wordt er op gejaagd voor de handel in huisdieren. Het gebied waarin de Sanfords maki voorkomt is sterk gefragmenteerd. Daarom staat deze maki als bedreigde diersoort op de internationale rode lijst.[1]