Grijze halfmaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grijze halfmaki
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2018)
Grijze halfmaki
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lemuridae (Maki's)
Geslacht:Hapalemur
Soort
Hapalemur griseus
(Link, 1795)
Verspreidingskaart van grijze halfmaki
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grijze halfmaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De grijze halfmaki (Hapalemur griseus) is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. De soort grijze halfmaki wordt weer verder opgesplitst. Deze soort wordt ook wel de oostelijke grijze halfmaki genoemd, omdat twee ondersoorten de status van soort is toegekend: Hapalemur griseus occidentalis en Hapalemur griseus meridionalis.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Grijze halfmaki in zijn leefgebied in het nationale park Marojejy.

De grijze halfmaki behoort tot de kleinere soorten halfmaki's. Hij heeft een grijze tot olijfkleurige vacht van boven naar de schouders toe neigt de kleur meer naar roodbruin, vooral bij dieren in het zuidelijk deel van het verspreidingsgebied. De snuit is kort, zoals bij alle halfmaki's. De buik is vuilwit tot lichtgrijs van kleur.

Een volwassen grijze halfmaki heeft een kop-romplengte van 24 tot 30 cm, een staartlengte van 32 tot 40 cm en een lichaamsgewicht van 0,75 tot 1,05 kg.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De grijze halfmaki leeft in vochtige regenwouden gemengd met bamboebos in het oosten van Madagaskar op een hoogte van maximaal 1600 m boven de zeespiegel. In het noorden grenst het verspreidingsgebied aan dat van Hapalemur occidentalis en in het zuiden met dat van Hapalemur meridionalis.

Het is een bewoner van regenwoud met bamboe en meer dan driekwart van zijn dieet bestaat uit de jonge scheuten en bladeren van bamboe.

De grijze halfmaki leeft in familiegroepjes, bestaande uit twee tot zeven individuen. In 1979 werd de dichtheid nog geschat op 47 tot 62 individuen/km² .

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grijze halfmaki is kwetsbaar want er wordt veel op gejaagd voor het vlees en het dier wordt als huisdier gehouden. Verder verdwijnt er leefgebied door zwerflandbouw (slash-and-burn) en andere vormen van ontbossing waarbij bamboe verloren gaat. De achteruitgang in aantal bedraagt 30% in 27 jaar; dat is drie generaties, 1,3% per jaar, 11,2% per generatie. Daarom staat de grijze halfmaki als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]