Kroonmaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroonmaki
IUCN-status: Bedreigd[1] (2018)
kroonmaki (Eulemur coronatus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lemuridae (Maki's)
Geslacht:Eulemur
Soort
Eulemur coronatus
(Gray, 1842)
Verspreidingskaart van kroonmaki
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kroonmaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De kroonmaki (Eulemur coronatus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Kroonmaki (mannetje) gefotografeerd in het bosreservaat van Ankarana op Madagaskar.

De kroommaki behoort tot de wat kleinere soorten echte maki's. Er is verschil tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een grijsbruine vacht van boven en is lichtgrijs op de buik en de borst. Het gezicht is lichtgrijs, de spitse snuit is zwart. Kenmerkend is een oranje gekleurd en V-vormig patroon op de kop, dat van boven door de donkere vachtkleur op de kop duidelijk wordt afgegrensd; verder heeft het mannetje oranje bakkebaarden. Het vrouwtje heeft een lichtere, grijze vacht, geen zwart op de kop en geen oranje bakkebaarden.

Een volwassen kroonmaki een kop-romplengte van 34 tot 36 cm, een staartlengte van 41 tot 49 cm en een lichaamsgewicht van 1,5 tot 1,8 kg.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De kroonmaki leeft in bergbossen, regenwouden en drogere bossen in het noorden van Madagaskar tot op een hoogte van 1250 m boven de zeespiegel. Het is de enige soort maki die ook voorkomt op het schiereiland Cap d’Ambre.

Het is een bosbewoner die zowel ’s nachts als overdag actief is. Hij beweegt zich niet alleen hoog in de boomkronen, maar komt ook lager en op de grond om daar gevallen vruchten te verzamelen, aarde te eten en om zich snel te verplaatsen.

De kroonmaki leeft in familiegroepjes, bestaande uit gemiddeld 5 tot 6 exemplaren, maximaal tot 15 individuen. In geschikt gebied, zoals in het bosreservaat Ankarana (zie foto) wordt de dichtheid geschat op 221 individuen/km².

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De kroonmaki is kwetsbaar door de vernietiging van zijn leefgebied door zwerflandbouw (slash-and-burn), productie van houtskool, mijnbouwkundige winning van saffier en goud en illegale houtkap. Ook wordt er op gejaagd voor het vlees. Daarom staat de kroonmaki als kwetsbaar op de internationale rode lijst.[1]