Eulemur rufifrons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eulemur rufifrons
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2020)
Mannetje Eulemur rufifrons
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lemuridae (Maki's)
Geslacht:Eulemur
Soort
Eulemur rufifrons
(Bennett, 1833)
Verspreidingskaart van
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eulemur rufifrons op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Eulemur rufifrons is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Eulemur rufifrons werd ook wel beschouwd als dezelfde soort (junior synoniem) als de roodkopmaki (E. rufus), maar uit DNA-onderzoek uit 2002 bleek dat dit een aparte soort is.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Eulemur rufifrons behoort tot de wat grotere soorten echte maki's. Er is wat verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een grijsbruine vacht op de rug en is lichter op de buik en de borst. Het gezicht en de spitse snuit zijn zwart met rond de ogen lichte vlekken. Het vrouwtje heeft een lichtere, grijze vacht, geen zwart op de kop en geen rood haar boven op de kop.

Een volwassen Eulemur rufifrons heeft een kop-romplengte van 35 tot 48 cm, een staartlengte van 45 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,0 tot 2,8 kg.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Eulemur rufifrons leeft in bergbossen en regenwouden in het oosten tot op een hoogte van 1670 m boven de zeespiegel en ook in de drogere bossen in het westen van Madagaskar (zie kaartje).

Het is een bosbewoner die die zich kan aanpassen in andere type leefgebieden. Eulemur rufifrons leeft in familiegroepjes, bestaande uit 4 tot 17 exemplaren, gemiddeld 9 individuen. In 2007 werd de dichtheid geschat op 23,9 individuen/km².[1].

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Eulemur rufifrons is kwetsbaar door aantasting van zijn leefgebied door zwerflandbouw (slash-and-burn), omzetting van bos in weidegronden, het verzamelen van brandhout en illegale houtkap. Ook wordt er op deze maki gejaagd. De afname wordt geschat op 20-25% in 24 jaar (dat is 8% afname per generatie, 1% per jaar). Daarom staat de Eulemur rufifrons als gevoelig op de internationale rode lijst.[1]