Megaladapis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Megaladapis
Fossiel voorkomen: Pleistoceen-Holoceen
Megaladapis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse:Theria
Infraklasse:Eutheria (Placentadieren)
Orde:Primates
Onderorde:Strepsirrhini
Infraorde:Lemuriformes
Familie:Megaladapidae
Geslacht
Megaladapis
Forsyth Major, 1894
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Megaladapis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Megaladapis of koalamaki is een uitgestorven geslacht van maki's, dat vermoedelijk rond 1500 v.Chr. door de mens is uitgeroeid. Het werd geklasseerd onder de monotypische familie Megaladapidae, die verwant is aan de Lemuridae.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Megaladapis had de grootte van een orang-oetan met een lengte van 150 centimeter en een gewicht van 45 tot 85 kilogram. Het had een gedrongen lichaam met lange armen, vingers, voeten en tenen die geschikt waren voor het grijpen van takken en gespreide poten voor verticaal klimmen. In tegenstelling tot alle andere primaten zaten de ogen bij Megaladapis aan de zijkanten van de kop.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Megaladapis was een trage boombewoner. Deze zware reuzenmaki had door zijn omvang niet de mogelijkheid om zich door middel van slingeren en springen door de bossen te verplaatsen. Ook klimmen ging vrij moeizaam. Megaladapis was een folivoor met lange hoektanden en krachtige kaakspieren voor het kauwen van taaie vegetatie. Het dier was dagactief.

Vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Resten van Megaladapis werden gevonden in Madagaskar. Er zijn drie soorten: M. edwardsi (zuiden), M. grandidieri (midden en noorden) en M. madagascariensis (zuidwesten). M. edwardsi was de grootste soort en leefde mogelijk meer op de grond dan de andere twee soorten. Een skelet van M. grandidieri is te bewonderen in het museum "Academie Malgache" in de dierentuin in Antananarivo.

Skelet van Megaladapis grandidieri