Antananarivo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antananarivo
Tananarive
Plaats in Madagaskar Vlag van Madagaskar
Antananarivo (Madagaskar)
Antananarivo
Situering
Regio Analamanga
Coördinaten 18° 56′ ZB, 47° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(2014)
2.200.000
Foto's
Het paleis van Antananarivo.
Het paleis van Antananarivo
Portaal  Portaalicoon   Madagaskar

Antananarivo (Frans: Tananarive, kort Tana) is de hoofdstad van Madagaskar gelegen in de regio Analamanga waarvan het tevens de hoofdplaats is. De stad telt 2.200.000 inwoners (2014[1]) en is daarmee verreweg de grootste stad van het land. Bij de volkstelling van 2018 telde de stad 1,275,207 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Antananarivo werd rond 1625 door koning Andrianjaka gesticht. Antananarivo betekent "stad van duizend mensen" en verwijst naar het aantal soldaten dat de stad moest bewaken.

In 1894 werd het koninkrijk Madagaskar een Franse kolonie. De kolonisten besloten de hoofdstad Antananarivo Tananarive te dopen, naar de Malagassische gewoonte om de eerste en laatste lettergreep van plaatsnamen niet uit te spreken. Tot 1960, het jaar waarin Madagaskar zijn onafhankelijkheid verkreeg van Frankrijk was de officiële schrijfwijze dan ook Tananarive. Daarna werd de oude schrijfwijze weer in ere hersteld.

Tot 1 oktober 2009 lag Antananarivo in de gelijknamige provincie Antananarivo. Deze werd echter opgeheven en vervangen door de regio Analamanga. Tijdens deze wijziging werden alle autonome provincies opgeheven en vervangen door de in totaal 22 regio's van Madagaskar.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Antananarivo ligt op 1400 meter hoogte op een door bergen afgezet plateau.

Hoewel Antananarivo in de tropen ligt, is de gemiddelde dagtemperatuur door de hoge ligging 15 graden in de winter en 22 graden in de zomer. Nachtvorst is zeldzaam in de winter, maar niet onbekend. Temperaturen van 30 graden en hoger zijn zeldzaam in de zomer.

Onlusten rond burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2007 werd de 33-jarige voormalige dj Andry Rajoelina als onafhankelijke kandidaat gekozen tot burgemeester van Antananarivo. Begin 2009 daagde hij te midden van grootschalige oppositionele protesten en onlusten in de stad, die tientallen doden eisten, Madagaskars president Marc Ravalomanana uit vanwege diens vermeend autocratische en corrupte regeerstijl. Hij verklaarde op 31 januari zelfs de macht over het land in handen te hebben. De week daarop werd hij door de regering 'ontslagen' en werd er een vertrouweling van de president naar voren geschoven in zijn plaats. Ook deze beslissing lokte weer grote protesten en blokkades uit, wederom vielen er tientallen doden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Antananarivo[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Antananarivo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.