Dakar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het automerk Dakar, zie: Dakar (automerk)
Dakar
Stad in Senegal Vlag van Senegal
Wapen van Dakar
Dakar (Senegal)
Dakar
Situering
Regio Dakar
Departement Dakar
Coördinaten 14° 41′ NB, 17° 27′ WL
Algemeen
Inwoners
(2011)
1.056.009 (gem.)
3.215.255 (aggl.)
Politiek
Burgemeester Soham El Wardini
Gesticht 1857
Website villededakar.sn
Foto's
Dakar
Dakar
Dakar Presidentieel Paleis
Dakar Presidentieel Paleis
Gebouw van de Assemblée Nationale
Gebouw van de Assemblée Nationale
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Dakar is de hoofdstad van Senegal. Het ligt op het schiereiland Kaap Verde, het westelijkste punt van het vasteland van Afrika. Vanwege deze ligging is de stad geschikt voor de handel met Europa en Amerika en is zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste havens aan de westzijde van het continent. De stad ligt in de gelijknamige regio Dakar. Volgens de volkstelling uitgevoerd door de UNdata in 2011 had de gemeente Dakar 1.056.009 inwoners en de agglomeratie 3.215.255 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland Gorée voor de kust van Dakar was van de 16e tot 19e eeuw een belangrijk centrum voor de slavenhandel. Van hieruit werden meer slaven naar Amerika gezonden dan vanuit enige andere afzonderlijke Afrikaanse haven.[bron?] In de eerste helft van de 19e eeuw vestigden Europeanen zich ook op het vasteland. Deze nederzetting nam de naam over van een Afrikaans dorp op de kust van de Lebu: Dakhar. Dakar was een van de Vier Gemeenten in Senegal.

Dakar is officieel gesticht door de Fransen in 1857. Zij bouwden daar toen een fort om Gorée en de Europese nederzetting op het vasteland te beschermen. In 1862 werd een eerste pier gebouwd in de haven. In 1886 werd de spoorlijn naar Saint-Louis geopend, die een grote impuls betekende voor de groei van de stad en de haven. In 1902 werd het de hoofdstad van Frans-West-Afrika, een rol die het overnam van Saint-Louis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos de Franse koloniale overheid in Senegal de zijde van Vichy-Frankrijk. Pas in 1943 kozen ze voor de Vrije Fransen. Tijdens de oorlog ontstond er industrie in de stad: aardnoten werden ervoor geëxporteerd naar Frankrijk waar er olie uit werd geperst. Dit gebeurde voortaan lokaal in Dakar. Er kwam ook andere industrie.[1] Van 1959 tot 1960 was Dakar de hoofdstad van de Federatie van Mali die kort heeft bestaan, daarna van de onafhankelijke republiek Senegal.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ligt in het zuidoosten van het schiereiland Kaap Verde, dat tussen de mondingen van de rivieren Sénégal en Gambia ligt. De stad is gebouwd op een laag kalkstenen plateau.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Dakar is een belangrijke havenstad.

In de 19e eeuw werd dit aangevuld met een spoorwegnet waarvan Dakar het eindstation werd. Zo is Dakar onder meer het eindpunt van de spoorlijn Dakar - Niger die sinds 1924 de stad verbindt met Koulikoro in Mali aan de oevers van de Niger. De spoorlijn is sinds halfweg de jaren 2010 evenwel buiten gebruik.

Het transportbeeld in de stad is karakteristiek dat van de gele en zwarte taxi's en de 'snelle auto's' kleurrijk en versierd met inscripties, waaraan ook steeds meer privé witte minibussen zijn toegevoegd. Maar de files zijn frequent, vooral op de invalswegen van de agglomeratie, en bouwplaatsen en openbare werken zijn alomtegenwoordig.

43 km ten zuidoosten van de stad ligt de in 2017 geopende internationale luchthaven Blaise Diagne. Daarbij werd de oude luchthaven van Dakar op de noordwestelijke tip van het schiereiland vlak bij de stad omgevormd tot een strikt militaire vliegbasis. De oude luchthaven is onderdeel van de lange luchtvaartgeschiedenis van Senegal. Een regelmatige bediening van luchtpost tussen Toulouse in Frankrijk en Dakar werd opgericht in 1925. Op 21 januari 1976 landde een van de eerste twee commerciële supersonische lijnvluchten van de Concorde, die van Air France als tussenstop op het traject van Parijs via Dakar naar Rio de Janeiro (British Airways debuteerde die dag met het traject Londen - Bahrein).

Onder meer voor de ontsluiting van de luchthaven werd een nieuwe tolweg aangelegd vanuit Dakar, langs Rufisque, Diamniadio en de luchthaven Blaise Diagne tot Sindia. Eveneens is een spoorverbinding naar de luchthaven voorzien met afwerking in 2020.

Cultuur en toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort D'Estrées op het eiland Gorée is na de onafhankelijkheid gerestaureerd en is nu in gebruik als museum. Er zijn ook andere musea:

  • Musée Théodore Monod d'Art africain
  • Musée des civilisations noires

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is sinds 1955 de zetel van het rooms-katholieke aartsbisdom Dakar.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Dakar is de naamgever van de bekende Dakar-rally en vormde vroeger vaak de finish van deze rally. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] finisht hier de Africa Eco Challenge.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Dakar[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Raymond F. Betts, "Dakar: ville impériale (1857-1960)" in: Colonial Cities. Essays on Urbanism in a Colonial Context, eds. Robert Ross en Gerard J. Telkamp, 1985, p. 193-206
Zie de categorie Dakar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.