Sénégal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Het land Senegal wordt in het Nederlands zonder accenten geschreven.
Sénégal
Senegalrivermap.png
Lengte 1086 km
Debiet 640 m³/s
Stroomgebied 337.000 km²
Naar Atlantische Oceaan
Stroomt door Guinee, Mali, Senegal en Mauritanië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De rivier, de Sénégal, heeft haar oorsprong in het bergachtig Fouta Djalon in Guinee waar ze gevormd wordt door het samensmelten van twee andere rivieren, namelijk de Semefé (Bakoye) en de Bafing. Ze vloeit door Mali en vormt verder de grens tussen Senegal en Mauritanië om ten slotte uit te monden in de Atlantische Oceaan via een delta aan de stad Saint-Louis in Senegal. Deze rivier heeft een lengte van 1790 km.

Monding van de Sénégal (NASA)

Het debiet van de rivier is sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen die valt tijdens het regenseizoen in de bergketens van Guinee en Mali. De periode van hoog debiet begint in juli met een piek eind augustus en neemt tot eind oktober snel af. Van november tot eind juni is het laagwaterseizoen.

In 1986 werd de Diamadam gebouwd op 27 km van de monding, het voornaamste doel was het beletten van de instroom van zout water naar het binnenland gedurende het droog seizoen. Een tweede dam, de Manantalidam, werd in 1989 gebouwd in Mali op 1200 km van de monding en doet dienst als reservoir.