Saint-Louis (Senegal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint-Louis
Plaats in Senegal Vlag van Senegal
Saint-Louis (Senegal) (Senegal)
Saint-Louis (Senegal)
Situering
Regio Saint-Louis
Departement Saint-Louis
Coördinaten 16° 2′ NB, 16° 30′ WL
Algemeen
Inwoners (2002) 154.555
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Eiland Saint-Louis
Werelderfgoed cultuur
Saint-Louis-du-Sénégal.JPG
Land Vlag van Senegal Senegal
UNESCO-regio Afrika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 956
Inschrijving 2000 (24e sessie)
Uitbreiding 2007
UNESCO-werelderfgoedlijst

Saint-Louis is de hoofdstad van de gelijknamige Senegalese regio Saint-Louis. De stad is gelegen in het noorden van het land, aan de grens met Mauritanië, waar de rivier de Sénégal in de Atlantische Oceaan uitmondt. Tijdens de volkstelling van 2002 telde Saint-Louis 154.555 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De stad was een belangrijk punt voor handelsroutes over de Atlantische Oceaan, door de Sahara, en naar Soedan. De exploitatie van goud, ivoor en zwarte slaven maakte de stad voor de Franse kolonisatoren van groot belang. In de periode van 1659 tot 1779 zijn er negen handelscompagnieën ontstaan waarvan de bekendste la compagnie du Cap vert et Sénégal en la compagnie des Indes occidentales waren. De stad telde toen[wanneer?] 10.000 inwoners. Van 1822 tot 1827 liet baron Roger het handelshuis Maurel et Prom bouwen, dat lange tijd het belangrijkste gebouw van de kolonie zou zijn.[bron?] In 1827 werd de stad naast een belangrijk handelscentrum ook een politiek centrum van het land, omdat de regering[bron?] zich in Saint-Louis vestigde. De stad werd aldus de hoofdstad van de kolonie Senegal en in 1895 ook de hoofdstad van Frans-West-Afrika, en was een van de Vier Gemeenten. In 1902 verloor Saint-Louis echter zijn functie als hoofdstad ten gunste van Dakar.

Geografie[bewerken]

Saint-Louis maakt deel uit van de Sahel en is gelegen midden in een gebied van natuurparken, aan de delta van de Sénégal.

In het regenseizoen (juni tot oktober) komen er vaak overstromingen voor die kleine mangroves veroorzaken. Op dat ogenblik zijn er heel wat pelikanen en flamingo's te vinden. In deze periode is het erg warm en vochtig en onweert het vaak. Het droge seizoen, van november tot mei, heeft een erg aangenaam klimaat door de frisse zeebries. Van januari tot maart komen echter de droge harmattanwinden vanuit de woestijn die voor een warm en stoffig klimaat kunnen zorgen. De gemiddelde jaartemperatuur in Saint-Louis bedraagt 25 °C.

De stad bestaat uit drie delen:

  • Langue de Barbarie
  • het eiland Saint-Louis
  • Sor

Langue de Barbarie is een klein natuurgebied dat vooral voor vogels en schildpadden belangrijk is. Het is een landtong van een tiental kilometer lang, met aan de ene kant de Atlantische Oceaan en aan de andere de rivier Sénégal.

Partnersteden[bewerken]

  • Vlag van Frankrijk Rijsel (Frankrijk), sinds 1978
  • Vlag van Marokko Fez (Marokko), sinds 1979
  • Vlag van België Luik (België), sinds 1980
  • Vlag van Italië Bologna (Italië), sinds 1991
  • Vlag van Verenigde Staten Saint-Louis (Verenigde Staten), sinds 1994

Geboren[bewerken]