Dakar (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dakar
Regio in Senegal Vlag van Senegal
Kaart van Dakar
Coördinaten 14°45'NB, 17°20'WL
Algemeen
Oppervlakte 550 km²
Inwoners
(2002[1])
2.267.356
(4122,5 inw./km²)
Hoofdstad Dakar
Detailkaart
Kaart van Dakar
Departementen van Dakar
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Dakar is een regio in het uiterste westen van Senegal. De hoofdstad is het gelijknamige Dakar, tevens de hoofdstad van Senegal. De regio heeft een oppervlakte van 550 km² en had tijdens de laatste volkstelling van 2002 2.267.356 inwoners[1].

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De regio Dakar valt nagenoeg samen met het schiereiland Kaap Verde, wat aan drie kanten wordt omsloten door de Atlantische Oceaan en aan de oostkant aan de regio Thiès grenst. Tevens valt de regio nagenoeg samen met het stedelijke gebied van Dakar, dat naast de gemeente Dakar, ook voorsteden herbergt zoals Bargny, Guédiawaye, Pikine, Rufisque en Sébikotane.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Deze valt samen met de gemeente Dakar en is verder onderverdeeld in 4 arrondissementen en die weer in 19 zogenaamde communes d'arrondissement. Deze laatste hebben op gemeentelijk niveau relatief veel macht.
Deze valt samen met de gemeente en het arrondissement Guédiawaye, en is verder onderverdeeld in 5 communes d'arrondissement.
Deze valt samen met de gemeente Pikine en is verder onderverdeeld in 3 arrondissementen en die weer in 16 communes d'arrondissement.
Deze is verder onderverdeeld in 2 arrondissementen en 3, direct onder het departement vallende gemeenten.