Pindaolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fles pindaolie

Pindaolie, arachideolie, aardnotenolie of grondnotenolie is plantaardige olie die uit pinda's wordt gewonnen. Deze olie is een heldere, lichtgekleurde, enigszins naar pinda's ruikende olie, die sterk kan worden verhit. Dat maakt de olie zeer geschikt voor roerbakken of frituren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend begint de geschiedenis van de pinda in Zuid-Amerika. Handelaren van verschillende zeevarende naties brachten deze pinda's mee terug, en zo ook de Nederlandse zeevaarders. Terug in Nederland werd er olie van geperst waarna deze pindaolie werd verhandeld over de hele wereld. De Verenigde Staten waren een van de grootse afnemers van de Nederlandse pindaolie voordat de pinda-industrie op eigen bodem op gang kwam.[1]

Houdbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat pindaolie relatief weinig verzadigde vetzuren bevat, wordt deze niet snel rans en kan daardoor ook onder warme omstandigheden goed worden bewaard. De olie bevat ongeveer 17% verzadigde vetzuren, ruim 45% enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ruim 30% meervoudig onverzadigde vetzuren.