Brazzaville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brazzaville
Brazzaville
Brazzaville
Situering
Regio Brazzaville
Coördinaten 4° 15′ ZB, 15° 16′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 650.000
Foto's
Moungali.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Brazzaville is de hoofdstad van de Republiek Congo en ligt aan de rechteroever van de Kongo-rivier, recht tegenover Kinshasa op de linkeroever, de hoofdstad van het buurland Congo-Kinshasa.

De stad telt zo'n 650.000 inwoners (2004); de agglomeratie 1.174.000. De stad werd in 1880 gebouwd en is genoemd naar Pierre Savorgnan de Brazza, een tot Fransman genaturaliseerde ontdekkingsreiziger van Italiaanse origine.

In 1944 organiseerde Brazzaville een vergadering van de vrije Franse staten en vertegenwoordigers van de Afrikaanse kolonies van Frankrijk. De resulterende Verklaring van Brazzaville was bedoeld om de band tussen Frankrijk en zijn Afrikaanse kolonies na de Tweede Wereldoorlog opnieuw te definiëren.

Tot de jaren zestig werd de stad verdeeld in Europees (het centrum van de stad) en Afrikaans (Poto-Poto, Bacongo en Makélékélé) getinte secties. Zij is vaak het terrein van regionale conflicten geweest, waaronder conflicten tussen rebellen en overheid en tussen strijders uit de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, en Angola.

Om onderscheid te maken tussen de beide Congo's wordt de Republiek Congo soms Congo-Brazzaville genoemd, tegenover Congo-Kinshasa (de Democratische Republiek Congo, die vanaf 1971 tot 1999 als Zaïre bekendstond, en waarvan de hoofdstad Kinshasa is).

De stad is een "commune" die van de andere gebieden van de republiek gescheiden is; hij wordt omringd door de regio Pool.

Geboren[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]

Brazzaville heeft een stedenband met:

Bibliografie[bewerken]

Trivia[bewerken]