Naar inhoud springen

Young Justice (animatieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Young Justice
Young Justice
Genre animatie
sciencefiction
superhelden
Originele stemmen Stephanie Lemelin
Jesse McCartney
Danica McKellar
Nolan North
Khary Payton
Jason Spisak
Regie Jay Oliva
Michael Chang
Scenario Greg Weisman
Kevin Hopps
Andrew Robinson
Nicole Dubuc
Jon Weisman
Tom Pugsley
Peter David
Muziek Kristopher Carter
Michael McCuistion
Lolita Ritmanis
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Greg Weisman
Brandon Vietti
Coproducent Sam Register
Uitzendingen
Start 26 november 2010
Afleveringen 98
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Cartoon Network, DC Universe
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Young Justice is een Amerikaanse animatieserie die werd uitgezonden op Cartoon Network sinds 26 november 2010. De serie is gemaakt door Brandon Vietti en Greg Weisman en gebaseerd op de gelijknamige strips van DC Comics. In Nederland en Vlaanderen ging de serie in première op 23 juni 2012.

Het tweede seizoen kreeg de naam ‘Young Justice: Invasion’. Na 46 afleveringen liep de serie ten einde op 16 maart 2013. In Nederland en Vlaanderen werd de finale uitgezonden op 31 januari 2014. Sinds 1 juni 2015 wordt de serie in het Engels met Nederlandse ondertiteling uitgezonden op VIER.

Op 7 november 2016 maakte Warner Bros. Animation bekend dat er toch een derde seizoen ging komen, getiteld Young Justice: Outsiders, dat op 4 januari 2019 verscheen op de streamingdienst DC Universe.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In het begin van de serie ontstaat er een nieuwe groep superhelden, gevormd door Aqualad, Robin, Kid Flash en Superboy. Dit zijn respectievelijk de hulpjes van Aquaman, Flash en Batman en een kloon van Superman. De groep vormt een jonge versie van de Justice League, die opdrachten moeten uitvoeren waartoe de volwassen Justice League niet in staat is wegens hun wereldwijde bekendheid. Het hoofdkwartier van de tieners wordt de Mount Justice. Er ontstaat een nieuwe dreiging gevormd door een groep schurken die zichzelf ‘Het Licht’ (‘The Light’) noemt. Beetje bij beetje komen de helden erachter wat deze groep van plan is.

In het eerste seizoen staat vertrouwen centraal. Ze komen erachter dat er een mol in het team zit. Verschillende leden hebben elk een geheim waarmee ze gechanteerd worden door Het Licht. Superboy raakt afhankelijk van 'schilden' ('shields'): pleisters die zijn menselijk dna onderdrukken en hem even sterk maken als Superman. De pleisters maken hem echter agressief en tevens afhankelijk van Lex Luthor. Het Licht komt erachter dat Miss Martian eigenlijk een witte martiaan is, maar zich voortdurend voordoet als een groene martiaan omdat ze zich schaamt voor haar ware gedaante. Artemis doet zich voor als de nicht van Green Arrow, maar haar familieleden zijn in werkelijkheid criminelen.

Het tweede seizoen speelt zich vijf jaar later af. Het team heeft nu vele nieuwe leden. De oude leden krijgen te maken met drastische veranderingen in hun leven. In dit seizoen sluit Het Licht een deal met een buitenaards ras.

Nederlandse stemmen

[bewerken | brontekst bewerken]

Creative Sounds was verantwoordelijk voor de Nederlandse nasynchronisatie van beide seizoenen.

Young Justice

[bewerken | brontekst bewerken]

Young Justice: Invasion

[bewerken | brontekst bewerken]

Beschikbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland en Vlaanderen is Young Justice nog niet op dvd verschenen, maar er zijn wel al drie Franse en Spaanse dvd's die Nederlandse ondertiteling bevatten. Deze bevatten in totaal de eerste 12 afleveringen. Het is niet bekend of Warner Bros ooit Nederlandse versies van deze dvd's gaat maken.

Op 16 juni 2014 werd Young Justice voor de laatste keer uitgezonden op de Nederlandse Cartoon Network.

Op 1 januari 2018 kwamen de eerste twee seizoenen van Young Justice op Netflix. Ook de Nederlandse versie was te zien. Maar de serie werd op 31 december 2021 van Netflix verwijderd. Alleen de eerste twee seizoenen waren te zien.

[bewerken | brontekst bewerken]