Greenwich Mean Time

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Greenwich Mean Time, afgekort tot GMT (soms incorrect geïnterpreteerd als Greenwich Meridian Time), is de tijdzone waarin onder meer het Verenigd Koninkrijk valt. Oorspronkelijk is GMT de middelbare zonnetijd op het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen. GMT komt praktisch overeen met UTC, de gecoördineerde wereldtijd.

De meridiaan van Greenwich, een belangrijke nulmeridiaan, loopt door Greenwich, een stadsdeel van Londen in het Verenigd Koninkrijk. Het is de lijn waar de lengtegraad gelijk is aan 0. Noen, ofwel het moment dat in Greenwich de middelbare zon (zie hierna) op zijn hoogste punt aan de hemel staat (in het zuiden), is het in deze tijdzone precies twaalf uur 's middags. De aanduiding hiervoor is 12.00 GMT.

De noen van GMT is niet noodzakelijkerwijs het tijdstip waarop de zon door de meridiaan van Greenwich gaat en in Greenwich zijn hoogste punt aan de hemel bereikt. De snelheid van de aarde rond de zon varieert namelijk enigszins met de jaargetijden ten gevolge van de elliptische vorm van de aardbaan. Het verschil kan oplopen tot circa 16 minuten. Er is een "middelbare zon" gedefinieerd op basis van het jaargemiddelde van deze beweging. Vandaar ook het woord mean (= gemiddeld of middelbaar) in de benaming Greenwich Mean Time.

Bij internationaal verkeer, zoals telefoon, telegrafie, radio verkeer en later internet, was het nodig om over de hele wereld één tijdstandaard te hebben. Hierdoor kon men wereldwijd een tijdsmoment afspreken.

Een andere standaard is UTC (Universal Time Coordinated). Deze tijd is vrijwel gelijk aan GMT, maar is gebaseerd op internationale atoomtijd. Zodra beide standaarden meer dan 0,9 seconde uit de pas lopen, wordt in UTC en alle lokale tijden op de wereld een extra schrikkelseconde toegevoegd.

Bestanden[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Noot