Clarence (animatieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clarence
Clarence (2014) logotype.svg
Genre animatieserie
Speelduur 11 minuten per aflevering
Bedenker Skyler Page
Regie Raymie Muzquiz
David Ochs
Niki Yang
Vitaliy Strokous
Julia Vickerman
Scenario o.a. Spencer Rothbell
Tekenaar Martin Ansolabehere
Andrew Overtoom
Helen Roh
Muziek Simon Panrucker
James L. Venable
aftiteling door Saba Lou
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Keith Mack
Bob Boyle
Yvette Kaplan
Nelson Boles
Stephen P. Neary
Uitvoerend
producent
Skyler Page (2014-15)
Curtis Lelash
Jennifer Pelphrey
Bian A. Miller
Rob Sorcher
Productiebedrijf Cartoon Network Studios
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 14 april 2014
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 17 november 2014
Einde Vlag van Verenigde Staten 24 juni 2018
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 29 april 2018
Afleveringen 130
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Cartoon Network
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Clarence is een Amerikaanse animatieserie die wordt uitgezonden op Cartoon Network sinds 14 april 2014.[1] De serie werd bedacht door Skyler Page en draait om de 10 jaar oude Clarence Wendle die in Aberdale woont, een fictieve wijk van Arizona nabij Phoenix.

Dit pilot werd uitgezonden op 17 februari 2014 en draait om Clarences eerste ontmoeting met Sumo en Jeff. In Nederland en Vlaanderen werd de reeks uitgezonden van 17 november 2014 tot en met 29 april 2018, en herhaald tot en met 30 juni 2019. De pilot is nooit uitgezonden in het Nederlands, maar wel de aflevering "Pilot Expansion", waarin Clarence, Sumo en Jeff terugblikken op hun eerste ontmoeting.

Inhoud[bewerken]

Het programma richt zich op het dagelijkse leven van Clarence Wendle, een vrolijk, dom en energiek kind, en zijn beste vrienden: Jef, die het meest intellectuele type is, en Sumo, die vaak drastische maatregelen gebruikt om problemen op te lossen.

Clarence woont met haar gescheiden moeder Marie en haar vriendje Ted in de fictieve stad Abberdaal, Arizona, vlakbij Phoenix. Elke aflevering richt zich op de dagelijkse levenssituaties en problemen die Clarence en haar vrienden tegenkomen, en hun dagelijkse avonturen en levenservaringen als kinderen.

Andere personages zijn onder andere studenten en docenten van Abberdaal Basisschool, de school van Clarence. Sommige afleveringen richten zich op het leven van secundaire personages, zoals Aberdale's burgers en Clarence's klasgenoten.

Personages[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

 • Clarence Wendle: Hij is een 10-jarige, mollige optimist. Hij is erg extravert en gaat zorgeloos door het leven.
 • Ryan "Sumo" Sumouski: Hij is Clarences beste vriend. Hij is de wildste van het drietal en kan onvoorspelbaar uit de hoek komen. In seizoen 3 moet hij naar een school in West-Aberdaal, waar hij moeilijkere leerstof te zien krijgt. Hierdoor krijgt hij een betere relatie met Jeff. Sumo's ouders leven in een caravan.
 • Jeffrey "Jeff" Randell: Hij is Clarences tweede beste vriend. Hij is erg intelligent en heeft smetvrees. Hij voorkomt vaak dat Clarence iets stoms doet. In het begin van de serie kan hij moeilijk overweg met Sumo. Hij heeft de neiging om zich beter te voelen dan de rest en vindt het niet makkelijk om te aanvaarden dat hij 'doorsnee' is. Jeff heeft twee lesbische moeders.

Nevenpersonages[bewerken]

 • Marie Wendle: Ze is Clarences moeder en staat altijd voor hem klaar. Ze is erg vindingrijk in noodsituaties en gaat positief door het leven. Ze is gescheiden van Damien Dawson.
 • Ted (Engels: Chad): Hij is Maries vriend en woont bij haar samen. Hij gaat zorgeloos door het leven en speelt graag gitaar. Hij is een vaderfiguur voor Clarence.
 • Belson: Hij is een rijk, verwend kind dat weinig empathie vertoont. Hij vindt Clarence vervelend, maar toch blijft Clarence met hem omgaan. Belson moet steeds nablijven. Tijdens "Stormy Sleepover" creëert hij een band met directeur Jim.
 • Chelsea: Ze is een energiek meisje. Ze voelt zich sterker dan de jongens. In "Too Gross For Comfort" kust ze Sumo in de boomhut.
 • Breehn: Hij is een slimme en overdreven voorzichtige jongen. Hij komt goed overeen met Jeff. Zijn moeder gedraagt zich erg chique en schept op over hun nieuwe huis.
 • Juf Bakker (Engels: Ms. Baker): Ze is de praatgrage juf van Clarence en heeft moeite met het vinden van een vriend. Ze kan erg goed overweg met het leiden van grote groepen en wordt nooit kwaad. In "Stormy Sleepover" besluit ze naar Californië te verhuizen omdat ze zich waardeloos voelt in Aberdaal, maar ze blijkt de enige te zijn die de inwoners van Aberdaal kan doen kalmeren tijdens een storm.
 • Percy: Hij zit in Clarences klas, maar gedraagt zich kinderachtig voor zijn leeftijd. Hij praat met een kleuterstem en moet snel huilen.
 • Mel Sumouski: Hij is Sumo's vader. Hij heeft een dikke snor en een tatoeage op zijn linkerarm. Hij heeft een schuilkelder gemaakt voor wanneer de apocalyps aanbreekt.
 • EJ en Sue Randell: Dit zijn Jeffs lesbische moeders. EJ is erg sterk gebouwd. Sue is geduldiger en heeft de kalme persoonlijkheid van Jeff.
 • Directeur Jim: Hij is de schooldirecteur en voormalig politieagent. Hij heeft een grote appetijt.
 • Regis Gilben: Hij beweegt en spreekt nooit, maar toch lijkt iedereen om hem heen te verstaan wat hij 'zegt'.
 • Brechtje (Engels: Mavis): Ze is een klein, stil meisje. Als ze praat, klinkt het als geknor. Brady is verliefd op haar.
 • Joshua: Hij is een mopperige tiener die niet van kinderen houdt. Hij verschijnt geregeld als jobstudent. Al zijn afleveringen eindigen in een accident waarin hij verwondt raakt. Hij heeft vooral een hekel aan Sumo, en later ook Clarence.
 • Brenda: Ze is de achteloze, onverantwoordelijke schoolbegeleider. Niemand vindt haar leuk en omgekeerd. Clarence komt erachter dat ze een passie heeft voor het maken van ingeblikte bonen. Clarence probeert haar tevergeefs een minder eenzaam leven te geven.
 • Lauren: Een bijzonder slim meisje dat thuisonderwijs krijgt. Ze heeft moeite om met leeftijdsgenoten om te gaan. Clarence, Sumo en Jeff gaven haar eens snoepgoed en vervolgens ging ze hyperactief tekeer.
 • Cynthia: Ze is Belsons moeder. Ze kan slecht voor zichzelf opkomen en beseft haar zoons gemene gedrag niet.

Stemrollen[bewerken]

Originele stemmen[bewerken]

Nederlandse stemmen[bewerken]

De Nederlandse versie is gemaakt door SDI Media en wordt sinds 15 oktober 2018 uitgezonden op Cartoon Network.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor de afleveringen de lijst van afleveringen van Clarence

Ontslag Skyler Page[bewerken]

In juli 2014 werd Skyler Page ontslagen bij Cartoon Network Studios wegens verschillende gevallen van seksuele intimidatie.[3][4] De schrijver Spencer Rothbell nam de stem van Clarence over en was van meet af aan al de facto de hoofdschrijver.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]