Walter Pidgeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walter Pidgeon
Pidgeon in 1942
Algemene informatie
Volledige naam Walter Davis Pigeon
Geboren 23 september 1897
Overleden 25 september 1984
Land Vlag van Verenigde Staten & Vlag van Canada
Werk
Jaren actief 1926-1978
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Walter Davis Pidgeon (Saint John (New Brunswick), 23 september 1897Santa Monica (Californië), 25 september 1984) was een Canadees-Amerikaans acteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij zijn schooldiploma behaalde, besloot Pidgeon drama te studeren aan de University of New Brunswick. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging hij het leger in en raakte ernstig gewond. Hij moest uiteindelijk 17 maanden doorbrengen in een ziekenhuis. Nadat de Oorlog voorbij was, verhuisde hij naar Boston om er te werken als bankier. Met zijn loon financierde hij zijn studie aan de New England Conservatory. Hij was een klassiek geschoold bariton.

Hierna verhuisde Pidgeon naar New York, waar zijn debuut op Broadway volgde in 1925. Hij begon ook met acteren in stomme films, maar werd pas bekend nadat de geluidsfilms hun intrede hadden gedaan. Hij kreeg hoofdrollen in verscheidene musicals, maar verloor aan het einde van de jaren 30 zijn populariteit. Hierna speelde hij voornamelijk bijrollen in dramafilms.

In 1941 maakte Pidgeon een comeback met een rol in How Green Was My Valley. Hij werd in deze periode regelmatig tegenover Greer Garson gecast en werd in 1943 genomineerd voor een Academy Award voor Beste Acteur voor zijn rol in Mrs. Miniver (1942) en een jaar later voor Madame Curie. Hij won bij geen van de Oscarnominaties.

Pidgeon keerde in de jaren 50 terug naar Broadway en zette zijn filmcarrière op een laag pitje. Hoewel hij in 1973 met pensioen ging, was zijn laatste filmoptreden in 1978. In 1984 stierf hij, twee dagen na zijn zevenentachtigste verjaardag, als gevolg van een beroerte.

Selectieve filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Walter Pidgeon op Wikimedia Commons.