Naar inhoud springen

Madame Curie (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Madame Curie
Publiciteitsfoto voor Madame Curie in Life (1944)
Regie Mervyn LeRoy
Producent Sidney Franklin
Scenario Ève Curie
Paul Osborn
Paul H. Rameau
Hoofdrollen Greer Garson
Walter Pidgeon
Muziek Herbert Stothart
Cinematografie Joseph Ruttenberg
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 15 december 1943 (VS)
6 mei 1947 (NL)[1]
Genre Biografie / Drama
Speelduur 124 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Madame Curie is een film uit 1943 onder regie van Mervyn LeRoy. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ève Curie en het leven van Marie Curie. Greer Garson en Walter Pidgeon spelen de hoofdrollen. De film werd genomineerd voor zeven Oscars, maar won er geen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Marie Sklodowska is een arme, maar idealistische studente die studeert in Parijs. Ze besteedt geen aandacht aan haar gezondheid en stort om die reden op een dag tijdens een college in. Haar leraar Prof. Perot heeft medelijden met het eenzame meisje en nodigt haar uit voor een soiree die zijn vrouw heeft georganiseerd.

Onder de gasten bevindt zich de natuurkundige Pierre Curie. Hij is een extreem verlegen en afwezige man die zijn leven compleet wijdt aan zijn werk. Hij geeft Marie toestemming te werken in zijn laboratorium en ontdekt hier dat ze getalenteerd is. Curie vindt het echter verschrikkelijk dat Marie na haar studie terug naar Polen wil om les te geven op een school. Als hij haar meeneemt naar een bezoek aan zijn familie, realiseren ze zich dat ze van elkaar houden. Een huwelijksaanzoek volgt al snel.

Marie is gefascineerd door een college dat ze heeft gevolgd over een uraniniet-steen die in staat is om kleine foto's te maken. Ze besluit hiervan haar onderwerp te maken voor haar doctoraal. Ze bestudeert de twee bekende elementen in de steen, maar constateert dat er iets niet klopt en er nog een derde is. Ondertussen ontdekt ze dat ze zwanger is.

Haar universiteit weigert haar financieel bij te staan om verdere onderzoeken te doen naar de steen, wegens gebrek aan bewijs. Wel geven ze haar toestemming om een klein huisje te gebruiken om verder te kunnen experimenteren. Na toevallige omstandigheden komt Marie met een nieuwe methode en wordt wereldberoemd.

Marie ontvangt een Nobelprijs en gaat hierna met Pierre op vakantie. Pierre wordt op een dag aangereden en komt om het leven. Marie draait bijna door, maar wordt gesteund door Prof. Perot. Op dat moment herinnert ze zich een uitspraak van Pierre, die zei dat als een van hen zal sterven, de ander door moet gaan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Greer Garson Marie Curie
Walter Pidgeon Pierre Curie
Henry Travers Eugène Curie
Albert Bassermann Prof. Jean Perot
Robert Walker David Le Gros
C. Aubrey Smith Lord Kelvin
Dame May Whitty Madame Eugène Curie
Victor Francen president van de universiteit
Elsa Basserman Madame Perot
Van Johnson verslaggever
Margaret O'Brien Irène Curie (5 jaar)
James Hilton verteller

Oscars[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd genomineerd voor de volgende zeven Oscars (maar won er geen):