Van Johnson (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Johnson
Van Johnson in de trailer van The Last Time I Saw Paris (1954).
Van Johnson in de trailer van The Last Time I Saw Paris (1954).
Algemene informatie
Volledige naam Charles Van Dell Johnson
Geboren 25 augustus 1916
Overleden 12 december 2008
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Van Johnson, geboren als Charles Van Dell Johnson (Newport (Rhode Island), 25 augustus 1916Orangetown (New York), 12 december 2008), was een Amerikaans acteur.

Levensloop[bewerken]

Zijn vader was een uit Zweden afkomstige loodgieter en zijn moeder, die alcoholverslaafde was, had Pennsylvania Dutch-wortels. Na een aantal successen op Broadway, kreeg Van Johnson in 1942 een contract bij MGM en ging naar Hollywood. De grote, roodharige acteur profiteerde van het feit dat alle gevestigde sterren in militaire dienst waren, terwijl Johnson was vrijgesteld van legerdienst nadat hij gewond was geraakt bij een auto-ongeval en een ijzeren plaat in zijn voorhoofd was geplaatst. Hij speelde de rol van "all-American boy" en werd in twee jaar tijd een der tien meest opbrengende filmsterren. Hij was bekend om zijn rode sokken en werd de niet-zingende Frank Sinatra genoemd. De studio plaatste hem dikwijls naast June Allyson of Esther Williams in groots opgezette musicals en romantische films. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam zijn populariteit af en ging Van Johnson de dramatische filmtoer op. Bekende rollen waren die van Holley in "Battleground" en van luitenant Steve Maryk in "Orkaan Op De Caine".

Johnson deed ook gastoptredens in tv-reeksen zoals "Batman" ( "de minstreel" in 2 afleveringen in 1966), "Here's Lucy" en "The Love Boat" en in de miniserie "Rich Man, Poor Man". In 1985 maakte hij een kleine comeback. Hij speelde mee in de Broadwaymusical "La Cage Aux Folles" en speelde een bijrol in Woody Allens "The Purple Rose of Cairo".

Johnson was in 1947 gehuwd met Eve Lynn Abbott, op de dag van haar scheiding van acteur Keenan Wynn, die Johnsons beste vriend, of zelfs minnaar, was.[bron?] Het koppel scheidde in 1961, volgens sommigen omdat Johnson homoseksueel zou zijn. Hij onderging in 1963 een behandeling tegen huidkanker. Van Johnson stierf op 92-jarige leeftijd.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]