Battleground

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Battleground
Regie William A. Wellman
Scenario Robert Pirosh
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 1949
Speelduur 114 min (dvd)
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Battleground is een Amerikaanse zwart-witfilm uit 1949. Het is een oorlogsfilm die zich afspeelt tijdens het beleg van Bastenaken in 1944. De film is gemaakt naar een scenario van een van de deelnemers aan Amerikaanse kant, en de figurantenrollen worden gespeeld door leden van de 101e Luchtlandingsdivisie. De film won twee Oscars.

De film volgt een peloton infanteristen van het 327th Glider Infantry Regiment: deze worden overhaast in een vrachtwagen geladen als hun divisie de sleutelpositie Bastenaken gaat bezetten alvorens het Duitse offensief de stad bereikt. Daar aangekomen, zonder buitengewone uitrusting, nemen ze een positie buiten de stad in waar ze zich ingraven, de kou, de sneeuw, Duitse patrouilles en beschietingen verdurend. Na verloop van tijd breekt de zon door, eerst letterlijk (zodat ze luchtsteun en voorraden krijgen) en dan ook figuurlijk: ze worden ontzet.

De film is relatief eenvoudig gemaakt en richt zich vooral op de dagelijkse beslommeringen van de manschappen, en vooral de voortdurende onderlinge grappen, met als hele evenementen het maken van een omelet in een schuttersputje en het houden van een kerkdienst onder manschappen van zeer uiteenlopende geloven in een vuurpauze, etc.

Externe links