Rock Hudson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rock Hudson
Rock Hudson in de trailer van Giant
Rock Hudson in de trailer van Giant
Algemene informatie
Volledige naam Roy Harold Scherer jr.
Geboren 17 november 1925
Overleden 2 oktober 1985
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rock Hudson, pseudoniem van Roy Harold Scherer jr., (Winnetka Illinois, 17 november 1925 - Beverly Hills Californië, 2 oktober 1985) was een Amerikaans acteur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de Amerikaanse marine als reparateur van vliegtuigen. In 1948 speelde hij voor het eerst mee in een film, Fighter Squadron. De ene zin die Hudson moest uitspreken moest 38 keer overgedaan worden, omdat hij de zin steeds vergat.[1] In 1956 werd hij genomineerd voor een Oscar voor de beste mannelijke acteur en twee jaar later werd hij door "Look Magazine" uitgeroepen tot Ster van het Jaar.

In de jaren 50 en 60 speelde Hudson vooral in komedies, regelmatig naast Doris Day. Zo speelden ze samen in onder andere Pillow Talk, Lover Come Back en Send Me No Flowers. Velen beschouwen zijn rol als een oudere bankier uit New York in de film Seconds (1966) als het artistieke hoogtepunt van zijn carrière. Tussen 1971 en 1978 speelde Hudson samen met Susan Saint James in de populaire televisieserie McMillan & Wife, uitgezonden door NBC.

In 1955 trouwde Hudson met Phyllis Gates, een medewerkster van de filmstudio. Het huwelijk kreeg grote aandacht in de roddelbladen. Het stel scheidde in 1958. Velen denken nu dat het huwelijk een schijnhuwelijk was om Hudsons homoseksualiteit te verbergen. In die tijd zou het bekend worden van zijn homoseksuele geaardheid het einde van zijn carrière hebben betekend. Tot het einde van zijn leven hield hij zijn homoseksuele geaardheid voor het grote publiek verborgen.

Rock Hudson was het eerste beroemde slachtoffer van de ziekte aids. Zijn ziektebed en dood droegen in grote mate bij aan de bekendheid van het virus in de Verenigde Staten. Sindsdien zamelde zijn beste vriendin, Elizabeth Taylor, miljoenen dollars in voor de behandeling van aids.

Hudson heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame (op 6116 Hollywood Blvd.).

Filmografie[bewerken]

Voetnoten[bewerken]