Kenneth Lonergan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kenneth Lonergan (geboren op 16 oktober, 1962) is een toneelschrijver, scenarioschrijver en regisseur geboren in de Bronx in New York. Hij begon te schrijven in middelbare school en studeerde later af van de New York University, in het toneelschrijversprogramma.

Zijn eerste succes verkreeg hij met het toneelstuk This is Our Youth (1996), wat opgevolgd werd door The Waverly Gallery (1999), gebaseerd op zijn grootmoeders Greenwich Village Gallery en nog later Lobby Hero (2002)

Lonergans filmcarrière begon met zijn scenario voor de gangsterparodie Analyze This (1999). Hij werd daaropvolgend een baan aangeboden voor het schrijven van het scenario van The Adventures of Rocky & Bullwinkle (2000).

Lonergan regisseerde zijn volgend scenario zelf met You Can Count on Me (2000), waarvan Martin Scorsese de uitvoerende producer was, waarop Lonergan bijdroeg tot het scenario van diens film, Gangs of New York (2002). Hij schreef en regisseerde de in 2011 verschenen dramafilm Margaret, waarin zijn vrouw J. Smith-Cameron een rol speelt.