Greenwich Village

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greenwich Village
Wijk van New York
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Manhattan
Foto's
Jefferson Market Library, ooit een gevangenis, dient nu als onderdeel van de New York Public Library
Jefferson Market Library, ooit een gevangenis, dient nu als onderdeel van de New York Public Library

Greenwich Village, dikwijls The Village genoemd, is een wijk op het eiland Manhattan in New York. Het is gesticht door de Nederlander Wouter van Twiller als onderdeel van de kolonie Nieuw-Nederland en werd Noortwijck of Groenwijck genoemd.

Het was een van de belangrijkste vrijplaatsen van de tegencultuur in de Verenigde Staten. Greenwich Village trok in de jaren 30 en 40 veel verzamelaars, ontwikkelaars en zangers van volksmuziek. In de jaren 50 werd er veel geëxperimenteerd met drugsgebruik. Greenwich Village trok in de jaren 60 de belangstelling van een nieuwe generatie van muziekmakers, die veel leerden van elkaar. Uit deze kruisbestuiving van muziekstijlen en muzikale vernieuwingen kwamen bekende popzangers voort, zoals Neil Diamond en Bob Dylan.

Gay Pride begon in Greenwich Village in 1969. Het was tot dat jaar gewoon voor de Amerikaanse politie (en de politie in Europese landen) om regelmatig ontmoetingsplaatsen van homoseksuelen te bestormen. Bezoekers van een homocafé, de Stonewall Inn, besloten het niet te pikken en vochten terug, wat uitliep in de Stonewall-rellen.

Zie ook[bewerken]