Stonewall Inn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stonewall Inn
Stonewall Inn 2012 with gay-pride flags and banner.jpg
Oorspr. functie Homocafé
Monumentstatus National Historic Landmark
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Stonewall Inn is een homocafé in Greenwich Village, New York. In en rond het gebouw vonden in 1969 de Stonewall-rellen plaats, die het symbool werden van de aanvang van de homo-emancipatie beweging in de Verenigde Staten.

Het oorspronkelijke café, dat in 1969 enkele maanden na de rellen zijn deuren sloot, bevond zich op Christopher Street 51-53. Het was in zijn tijd, het grootste homo-etablissement in de Verenigde Staten en liep erg goed. Zoals met de meeste gay clubs in die tijd waren politie invallen wel gebruikelijk. In de twintig jaar erna werd de ruimte bezet door diverse andere bedrijven, inclusief een broodjeszaak, een Chinees restaurant en een schoenenwinkel. Veel bezoekers en nieuwe bewoners in de buurt waren niet op de hoogte van de geschiedenis van het gebouw of de verbinding met de Stonewall-rellen. In de jaren negentig opende er in de westelijke helft van de oorspronkelijke Stonewall Inn een nieuw homocafé met de naam Stonewall.

Recentelijk breidde de huidige eigenaar, Dominick DeSimone, de plaats uit op 7th Avenue en bouwde de Stonewall Bistro.

In juni 1999 werd de Stonewall Inn op de lijst van het National Register of Historic Places geplaatst vanwege haar historisch belang binnen de holebigeschiedenis.[1] In 2015 werd het ook een New York City landmark.[2]

Trivia[bewerken]

  • Exact één jaar na de Stonewall-rellen had op 28 juni 1970 de eerste Gay Pride Parade ooit plaats. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers en liep van Greenwich Village naar Central Park.
  • Elk jaar tijdens de Gay Pride Parade van New York verzamelen groepen zich buiten de Stonewall Inn om zijn geschiedenis te vieren.

Externe links[bewerken]