Lower Manhattan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie
Zeppelin USS Akron boven Lower Manhattan, jaren 1930

Lower Manhattan is het zuidelijkste deel van het eiland Manhattan, het belangrijkste stadsdeel en commercieel en bestuurlijk centrum van New York. Het wordt doorgaans gedefinieerd als het gebied begrensd door Chamber Street in het noorden, de North River (Hudson) in het westen, de East River in het oosten en Battery Park en New York Harbor (ook bekend als Upper New York Bay) in het zuiden. Lower Manhattan bevat New York City Hall, het Manhattan Municipal Building, het Financial District en de site van het World Trade Center. Het is het op drie na grootste Central Business District in de Verenigde Staten, na Midtown Manhattan, Chicago's Loop, en Washington D.C. Vroeger was de buurt het op twee na grootste CBD.[1] De terugval naar de vierde plaats kan worden geweten aan het verlies van het World Trade Center bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001, waarbij in de buurt veel kantoorruimte verloren ging. Verwacht wordt dat na de bouw van de Freedom Tower en de constructie van het nieuwe hoofdkwartier van de financiële firma Goldman Sachs Lower Manhattan weer de derde plaats in de CBD-rangorde zal innemen.

Historische plekken[bewerken]

Lower Manhattan skyline met het World Trade Center in juli 1976.

In het gebied treft men veel oude en historische gebouwen en plaatsen aan, waaronder:

De termen "Lower Manhattan" en "Downtown" worden vaak als synoniemen gebruikt wanneer ze als plaatsnaam gebruikt worden, beide refereren aan hetzelfde geografische gebied.

Bij uitbreiding[bewerken]

Heel Lower Manhattan bevindt zich in het grotere gebied waarnaar New Yorkers verwijzen met Downtown Manhattan. Wat doorgaat als Lower Manhattan is deels een kwestie van perspectief, maar niemand zal het gebied ten noorden van 23rd Street tot Lower Manhattan rekenen. Hier begint Midtown Manhattan.

Volgens sommigen loopt Lower Manhattan verder door naar het noorden, voorbij Chambers Street, tot aan Canal Street. Bij deze definiëring omvat Lower Manhattan ook TriBeCa, en delen van Chinatown en Little Italy. Maximaal laat men Lower Manhattan tot Houston Street doorlopen, waardoor ook SoHo, het vroegere Five Points district, de Lower East Side en de rest van Chinatown en Little Italy onder Lower Manhattan valt.

De skyline van Lower Manhattan gezien vanaf de Staten Island Ferry