7 World Trade Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
7 World Trade Center
Wtc7 jan06.jpg
Plaats New York City
Status in gebruik
Start bouw 2002
Opening 2006
Kenmerken
Gebruik kantoor
Hoogte 226 m
Verdiepingen 52
Vloeroppervlak 158.000 m²
Architect David Childs (Skidmore, Owings and Merrill)
Eigenaar WSP Cantor Seinuk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Het voormalige 7 WTC, in de schaduw van de Twin Towers
Locatie van het oude 7 WTC
Het nieuwe 7 WTC op 14 juli 2007

7 World Trade Center kan betrekking hebben op twee gebouwen in New York City. Het oude, verwoeste 7 World Trade Center (7 WTC) en het in 2006 voltooide nieuwe 7 WTC.

Het oude, verwoeste 7 World Trade Center[bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor meer informatie, zie aanslagen op 11 september 2001

Met de bouw van het oude 7 World Trade Center werd in 1984 begonnen, en in maart 1987 werd het gebouw geopend. Het gebouw telde 47 verdiepingen, was 174 meter hoog en had een oppervlakte van 174.000 vierkante meter. De toren was met de Twin Towers verbonden via een loopbrug boven de grond. Het gebouw was ontworpen door Emery Roth & Sons. Het gebouw lag, in tegenstelling tot de andere zes gebouwen van het WTC, niet op het WTC Plaza, maar aan de overkant van Vesey Street.

In het 7 WTC-gebouw zaten verschillende overheidsbedrijven, zoals de Central Intelligence Agency, de United States Secret Service, de United States Immigration and Naturalization Service, het Ministerie van Defensie en de United States Securities and Exchange Commission (SEC). Door het instorten van het 7 WTC-gebouw gingen een aantal dossiers die het SEC aan het onderzoeken was onherstelbaar verloren.

Op 11 september 2001, werd WTC7 geraakt door rondvliegende brokstukken van de instortende WTC1-toren, waardoor impactschade ontstond en branden. Vanwege gebrek aan bluswater en de vele dode brandweermannen die te betreuren waren bij de instorting van de Twin Towers werden er nauwelijks pogingen gedaan om het gebouw te redden. Om 17:20 uur stortte het 7 WTC-gebouw in. Omdat het gebouw eerder op de middag al helemaal ontruimd was vielen hierbij geen slachtoffers.

Vanwege de complexe omstandigheden, en vele onbekende factoren, duurde het jaren voordat het onderzoek naar de instorting was afgerond. In augustus 2008 kwam het National Institute of Standards and Technology (NIST) met een definitief rapport over het instorten van het gebouw. De oorzaak van het instorten, aldus het federale wetenschappelijke instituut, was het falen van de interne constructie door brand. De branden in het gebouw leidden tot thermische expansie van het staal, waardoor de vloeren op elkaar instortten. "Dit is voor zover we weten, de eerste keer dat een gebouw van meer dan vijftien verdiepingen door vooral brand is ingestort", aldus de directeur van het instituut, Dr. Shyam Sunder, tijdens een persconferentie. De sceptici bleven ook na het rapport sceptisch.

De regeringsinstanties, waaronder FEMA, hebben na de aanslagen altijd gesuggereerd dat brand de uiteindelijke oorzaak is geweest. Een grote hoeveelheid puin raakte vooral de basis van het gebouw, waardoor er brand uitbrak. Tevens was er in de kelder van het gebouw, een aanzienlijke hoeveelheid diesel voor generatoren opgeslagen. De brandtemperatuur van diesel ligt lager dan van benzine en gaat gepaard met roetvorming. Het gebouw vertoonde weinig uiterlijke sporen van schade, hoewel de zuidzijde van het gebouw wel zichtbare schade vertoonde. In het gebouw woedde op een aantal verdiepingen een brand die meerdere uren duurde. Mogelijk ondermijnde dit de interne structuur van het gebouw. Echter, in augustus 2008 stelde het definitieve rapport van NIST dat de thermische uitzetting van stalen draagbalken als gevolg van branden de doorslaggevende factor was.

Videobeelden van de instorting laten zien hoe het eerste uiterlijke kenmerk van de instorting het inzakken van het oostelijke penthouse bovenop het gebouw was. Ongeveer 10 seconden erna stortte de buitenkant van het gebouw zelf eveneens in.

Het nieuwe 7 World Trade Center[bewerken]

In 2002 werd begonnen met de bouw van een nieuwe toren. Op 23 mei 2006 werd de nieuwe toren geopend voor het publiek. Tijdens de opening was er een gratis concert, dat door Larry Silverstein was georganiseerd. Er waren toen optredens van onder andere Suzanne Vega, Citizen Cope, Bill Ware Vibes, Brazilian Girls, Ollabelle, Pharaoh's Daughter en als speciale gast Lou Reed.

Het gebouw is 228 meter hoog, heeft 52 verdiepingen, en is voorzien van enkele vernieuwingen in het ontwerp, vooral om de veiligheid van mensen in het gebouw te bevorderen. Zo is de breedte van de trappenhuizen vergroot, is er veel meer vuurbestendig materiaal aangebracht en heeft het gebouw vuurbestendige toegangswegen naar de trappenhuizen en liftschachten. Het gebouw wordt dan ook nu als de veiligste wolkenkrabber van de Verenigde Staten gezien.

Externe links[bewerken]