American Airlines-vlucht 77

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
American Airlines vlucht 77
Het betrokken vliegtuig in maart 1995
Overzicht
Datum 11 september 2001
Type ramp vliegtuigkaping
Locatie Pentagon, Washington D.C., Verenigde Staten
Doden 64
Gewonden 0
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Boeing 757
Registratienummer N644AA
Maatschappij American Airlines
Passagiers 58 (inclusief de 5 kapers)
Bemanning 6 (2 piloten, 4 personen cabinepersoneel)
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

American Airlines-vlucht 77 (AA77) was een ochtendvlucht van Washington Dulles naar Los Angeles International. Het was een van de vluchten die betrokken waren bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001. De gezagvoerder was Charles Burlingame en Dave Charlebois was zijn copiloot. De vlucht werd uitgevoerd met een Boeing 757 met vliegtuigregistratie N644AA. Na 1 uur en 15 minuten vliegen boorde het toestel zich in het Pentagon. Hierbij kwamen alle 64 inzittenden en 125 mensen in het gebouw om het leven. Het was het derde vliegtuig dat neerstortte die ochtend, 51 minuten na American Airlines-vlucht 11 en 35 minuten na United Airlines-vlucht 175.

De vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

Alle genoemde tijden zijn lokale tijden. In België en Nederland was het zes uur later.

Oorspronkelijk zou het toestel om 7.45 uur vertrekken van Washington Dulles, maar het vertrok uiteindelijk om 8.20 uur. De laatste normale communicatie tussen het vliegtuig en de verkeerstoren was om 8.50:51 uur. Volgens de Commissie-9/11 werd het vliegtuig tussen 8.51 en 8.54 uur gekaapt.

Kaping[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de kapers de cockpit binnen waren gedrongen, werden de piloten en de passagiers naar de achterzijde van de cabine gedwongen. Om 8.54 uur week vlucht AA77 van zijn normale vliegroute af en draaide naar het zuiden. De transponder werd uitgezet en de automatische piloot werd ingesteld voor Ronald Reagan Washington National Airport, niet al te ver van het Pentagon. Het vliegtuig bevond zich op dat moment boven de National Radio Quiet Zone, een radiostiltegebied waar ook de radardekking minder is dan elders. Het werd opnieuw op de radar ontdekt toen het Washington D.C. naderde. Het toestel daalde steeds sneller.

De vijf kapers waren:

HHanjour0.JPG MMoqed.JPG Salem al-Hazmi 2.jpg
Hani Hanjour (piloot)
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Khalid al-Mihdhar
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Majed Moqed
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Nawaf al-Hazmi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Salem al-Hazmi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië

Crash[bewerken | brontekst bewerken]

Om 9.37:44 uur boorde vlucht AA77 zich met een snelheid van 853 km/h in de westzijde van het Pentagon in Arlington County, ten zuiden van Washington. Hierbij kwamen alle 64 inzittenden van het vliegtuig en 125 mensen in het Pentagon om het leven. Een van de slachtoffers was Barbara Olson, een Amerikaanse televisiecommentator.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Na de crash werd de vluchtroute met een ander vluchtnummer (149) gevlogen met een Boeing 737-800 of een Boeing 757-200.
Zie de categorie American Airlines Flight 77 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.