Verbogen propeller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verbogen propeller, Alexander Calder (1994), 7 World Trade Center achter

Verbogen propeller (Engels: Bent Propeller, ook wel World Trade Center Stabile) was een uit 1969 daterende rode sculptuur uit roestvrij staal van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder. De belangrijkste elementen van de sculptuur waren drie knalrode platen van gebogen metaal, met elkaar verbonden zodat het werk statisch onder het eigen gewicht rustte.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Verbogen propeller werd door kunstenaar Alexander Calder een "stabile" ("stabiel" als zelfstandig naamwoord) genoemd, aangezien hij ervoor bekend stond vooral "mobiele" beelden te houwen. Bent Propeller representeerde een luchtschroef (propeller) van een schip. Zoals de meeste van zijn werken, schilderde Calder ook dit werk rood. De sculptuur was meer dan zeven meter hoog.

Alexander Calder werd gekozen door de Port Authority of New York and New Jersey om een sculptuur te vervaardigen die zou worden tentoon gesteld aan het voormalig World Trade Center te Lower Manhattan, New York. Bent Propeller stond tussen 1970 en 2001 langsheen het World Trade Center. Aanvankelijk posteerde men de sculptuur nabij de ingang van de North Tower (WTC 1 of One World Trade Center), een van de wolkenkrabbers befaamd als de 'Twin Towers'. In 1970 werd Bent Propeller echter alweer verplaatst naar een plein tegenover het nog ongeplande 7 World Trade Center, aan Vesey Street. Verbogen propeller kwam te staan op een voetgangersbrug tussen Five World Trade Center en 7 World Trade Center, dat voltooid werd in 1987.

De sculptuur werd grotendeels vernietigd tijdens de aanslagen op 11 september 2001 na de ineenstorting van het 7 World Trade Center. Een klein deel van de sculptuur is nog te bezichtigen in het National September 11 Memorial & Museum.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]