Federal Hall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Federal Hall
National Memorial
Federal Hall
Federal Hall
Locatie New York City
Gebouwd 1842
Stijl Classicistische architectuur
Toegevoegd aan NRHP 15 oktober 1966
NRHP-nummer 66000095
Beheer National Park Service
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Federal Hall, gevestigd op 26 Wall Street in New York City fungeerde als het eerste capitool van de Verenigde Staten en was de plaats waar George Washington als eerste president werd geïnaugureerd in 1789. Het is ook de plaats waar de Bill of Rights werd aangenomen. Het originele gebouw werd afgebroken in de negentiende eeuw en vervangen door het huidige bouwwerk, dat dienst deed als het eerste Amerikaans douanekantoor. Vandaag de dag is het een monument en wordt het onderhouden als een museum om historische gebeurtenissen in het gebouw te gedenken.

Historisch gebouw[bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw op deze plaats werd gebouwd als stadhuis van New York City in 1700. In 1735 werd John Peter Zenger, een Amerikaanse krantenuitgever, gearresteerd voor het zwartmaken van de Britse gouverneur en werd er gevangengehouden en veroordeeld. Zijn vrijspraak, op grond van het feit dat het materiaal dat hij schreef waar was, zorgde voor de persvrijheid zoals het ook later werd gedefinieerd in de Bill of Rights.

In oktober 1765 kwamen gedelegeerden uit de 13 koloniën bijeen als het zogenaamde Stamp Act Congress, als reactie van de Stamp Act aangenomen door het Britse parlement. Dit was de eerste georganiseerde oppositie tegen het Britse beleid en samen tekenden zij een bericht aan Koning George III, het Hogerhuis en het Lagerhuis, waarin zij dezelfde rechten als de inwoners van Groot-Brittannië opeisten.

Na de Amerikaanse revolutie fungeerde het stadhuis als de ontmoetingsplaats voor het Congres van de Verenigde Staten onder de Artikelen van Confederatie, van 1785 tot 1789.

Tekening van het oude stadhuis, 1789

In 1788 werd het gebouw verbouwd en vergroot onder leiding van Pierre Charles L'Enfant, die later ook werd geselecteerd door George Washington om de hoofdstad aan de Potomac te ontwerpen. Dit was het eerste voorbeeld van de federale stijl in de Verenigde Staten. Het kreeg de naam Federal Hall toen het door de grondwet in 1789 de eerste volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten huisvestte. De eerste bijeenkomst van het congres werd er gehouden op 4 maart 1789, om de nieuwe regering te vormen. Het eerste wat zij deden was het aantal stemmen tellen voor George Washington als de eerste president van de Verenigde Staten. Hij werd geïnaugureerd voor het gebouw op 30 april 1789.

In 1812 werd het oude stadhuis, bekend als Federal Hall, gesloopt. Een deel van de originele reling en de balkonvloer zijn nog te zien in het monument.

Huidige bouwwerk[bewerken]

Binnenkant

In 1790 werd de hoofdstad van de V.S. verplaatst naar Philadelphia en in wat ooit de Federal Hall was, werd tot 1812 het stadsbestuur gehuisvest. Het huidige bouwwerk is één van de best overgebleven voorbeelden van de classicistische architectuur in New York. Het is gebouwd als het eerste douanegebouw van het land en werd geopend in 1842. In 1862 verhuisde de douane en diende het gebouw tot 1920 als opslag voor de goud- en zilvervoorraad van de nationale bank.

Twee prominente Amerikaanse idealen werden gereflecteerd in de architectuur van het gebouw: de zuilen van de façade, ontworpen door Ithiel Town en Alexander Jackson Davis, lijken op die van het Parthenon en dienden als eerbetoon aan de Griekse democratie; het overkoepelende plafond, ontworpen door John Frazee, weerspiegelt het Pantheon en de economische macht van de Romeinen.

Het huidige gebouw wordt vaak overschaduwd door andere gebouwen als de New York Stock Exchange, die vlak bij de Federal Hall ligt. Toch is dit gebouw een van de belangrijkste gebouwen in de geschiedenis van de Verenigde Staten en vooral voor de oprichting van de Amerikaanse overheid en haar democratische instellingen. Het huidige gebouw is bekend om het bronzen standbeeld van George Washington voor de trap, waarmee de plek wordt gemarkeerd waar hij werd geïnaugureerd.

In 1920 werd een bom tot ontploffing gebracht tegenover Federal Hall, op 23 Wall Street, wat bekend werd als de Wall Street bomaanslag. 38 mensen kwamen om en 400 waren gewond, en 23 Wall Street was beschadigd, maar Federal Hall niet. Een beroemde foto van de gebeurtenis laat de verwoesting zien en de effecten van de bomaanslag, maar laat ook het standbeeld zien van Washington die rustig richting de chaos kijkt.

Nationaal monument[bewerken]

De bestemming van het gebouw werd op 26 maart 1939 Federal Hall Memorial National Historic Site en op 11 augustus 1955 werd het een National Memorial (nationale gedenkplaats). Het monument werd opgenomen in het National Register of Historic Places op 15 oktober 1966.

De National Park Service onderhoudt Federal Hall als een museum. Op 3 december 2004 werd het museum gesloten voor een intensieve renovatie en in de herfst van 2006 werd het weer geopend. Gewoonlijk zijn de galerijen gratis toegankelijk voor het publiek, behalve op nationale feestdagen. Rondleidingen door het gebouw worden de gehele dag gegeven.

Externe links[bewerken]