Never Say Never Again

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Never Say Never Again
Zeg Nooit, Nooit Meer[1]
Neversayneveragain-logo.svg
Tagline If you haven't seen Sean Connery in 'Never Say Never Again' then you haven't seen James Bond 007!
SEAN CONNERY is JAMES BOND in...
Regie Irvin Kershner
Producent Jack Schwartzman
Scenario Kevin McClory
Jack Whittingham
Ian Fleming
Hoofdrollen Sean Connery
Klaus Maria Brandauer
Edward Fox
Alec McCowen
Pamela Salem
Kim Basinger
Bárbara Carrera
Muziek Michel Legrand
Cinematografie Douglas Slocombe
Distributie Warner Bros.
Première 7 oktober 1983
Genre Actiefilm
Avonturenfilm
Speelduur 134 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $ 36.000.000
Voorloper Casino Royale (1967)
Remake Thunderball
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Never Say Never Again is een James Bondfilm uit 1983. De film is gebaseerd op het boek Thunderball, net als de in 1965 uitgebrachte film Thunderball. In beide films vertolkte Sean Connery de hoofdrol als 007. De film markeerde het einde van een lang juridisch gevecht over rechten tussen Ian Fleming, MGM en United Artists enerzijds en Kevin McClory anderzijds.

Never Say Never Again is niet geproduceerd door EON Productions, waardoor dit een van de twee zogenaamde onofficiële Bondfilms is. Het was de bedoeling deze film gelijktijdig uit te brengen met de (officiële) Bondfilm Octopussy, maar later is hiervan afgezien.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

James Bond is in een latere fase van zijn leven nog steeds actief als 007. Hij redt een jonge vrouw uit de handen van zwaar bewapende terroristen. Hij houdt er echter geen rekening mee dat de vrouw lijdt aan het stockholmsyndroom. De vrouw steekt Bond vervolgens neer. Gelukkig is deze reddingsactie slechts een oefening en komt Bond dus niet daadwerkelijk in gevaar.

De nieuwe M ziet weinig in de geheim agenten. Als Bond niet slaagt voor de oefening, stuurt M hem naar een kuuroord om te herstellen. Daar wordt Bond echter bijna vermoord door een dief. Een zuster en verbonden patiënt blijken deel uit te maken van de criminele organisatie SPECTRE, geleid door Ernst Stavro Blofeld. De verbonden patiënt, Jack Petachi, heeft een operatie aan zijn ogen ondergaan. Eén van zijn ogen is identiek gemaakt aan die van de president van de Verenigde Staten.

In die hoedanigheid omzeilt hij de beveiliging op een Amerikaanse militaire basis in Engeland om twee nucleaire kernkoppen te stelen. SPECTRE wil deze gebruiken om veel geld af te troggelen van overheden. Jack wordt vervolgens door SPECTRE nummer 12 vermoord door hem te laten verongelukken en vervolgens een bom in zijn auto af te laten gaan.

Met tegenzin zet M James Bond in om de kernkoppen terug te vinden. Bond vertrekt daarop naar de Bahama's. Daarop ontmoet hij als eerste dame Fatima (nummer 12). Zij nodigt Bond uit om te gaan duiken en koppelt een haaienzender aan Bond, zodat een haai hem kan doden. Bond komt erachter, ontdoet zich van de zender en ontsnapt. Vervolgens probeert zij (nummer 12) Bond als deze terugkomt in zijn hotel op te blazen. Hij ontkomt, omdat hij een vrouw heeft ontmoet en naar haar kamer is gegaan. Hij ontmoet Petachi's zus Domino door haar een massage te geven. Zij wordt gevangen gehouden door haar vriend Maximilian Largo. Zij onthult dat Largo die avond een bal geeft voor het goede doel, kleine kinderen. Bij dat bal wint Bond een videospel van Largo; als beloning mag Bond de tango dansen met Domino.

Bond komt terug in zijn appartement, waar zijn assistente is vermoord door nummer 12. Bond gaat achter nummer 12 aan met zijn motor vol met snufjes. Hij vermoordt nummer 12 met behulp van zijn vulpen.

Vervolgens gaat Bond naar de boot van Largo. Hij wordt samen met Domino gevangengezet en achtergelaten in een kasteel. Daaruit ontkomt Bond samen met Domino en met hulp van Felix ontsnappen ze in zijn duikboot. Bond geeft door waar kernbom één zich bevindt, dat is Washington. Nu gaan ze op zoek naar kernbom twee. Ze volgen Largo en ontdekken de plaats waar Largo de tweede kernbom plaatst. Daar volgt een gevecht tussen Largo en Bond. Op het moment dat Bond de kernbom onschadelijk maakt, probeert Largo met een harpoengeweer Bond te vermoorden. Domino is hem echter voor en doodt Largo met een harpoen.

Filmlocaties[bewerken]

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Connery, Sean Sean Connery James Bond
Fox, Edward Edward Fox M
Salem, Pamela Pamela Salem Miss Moneypenny
McCowen, Alec Alec McCowen Q
Basinger, Kim Kim Basinger Domino Petachi
O'Herlihy, Gavan Gavan O'Herlihy Jack Petachi
Brandauer, Klaus Maria Klaus Maria Brandauer Maximillian Largo
Carrera, Bárbara Bárbara Carrera Fatima Blush Dit was Fiona Volpe in Thunderball
Casey, Bernie Bernie Casey Felix Leiter
Atkinson, Rowan Rowan Atkinson Nigel Small-Fawcett
Roach, Pat Pat Roach Lippe
Gee, Prunella Prunella Gee Patricia Fearing
Tanugi, Saskia Cohen Saskia Cohen Tanugi Nicole Dit was Paula Caplan in Thunderball
Sydow, Max von Max von Sydow Ernst Stavro Blofeld
Kirek, Milow Milow Kirek Kovacs
Sharp, Anthony Anthony Sharp Lord Ambrose
Leon, Valerie Valerie Leon "Lady in Bahamas"