Live and Let Die (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Live and Let Die
Leven en laten sterven (B)
Live and Let Die
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Get Moore!
Roger Moo7re is James Bond
Alternatieve titel(s) Ian Fleming's Live and Let Die; Leven en laten sterven
Regie Guy Hamilton
Producent Albert R. Broccoli, Harry Saltzman
Scenario Ian Fleming (roman), Tom Mankiewicz
Hoofdrollen Roger Moore
Yaphet Kotto
Jane Seymour
Muziek George Martin
Live and Let Die door Paul McCartney & Wings
Montage John Shirley
Raymond Poulton
A. S. Bates
Cinematografie Ted Moore
Production design Syd Cain
Robert W. Laing (co-regie)
Peter Lamont (co-regie)
Distributie United Artists
Première 27 juni 1973 (Verenigde Staten)
Genre Actie, avontuur, thriller, fantasy, spionage
Speelduur 117 minuten
Taal Engels
Hongaars
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $ 7.000.000,-
Voorloper Diamonds Are Forever
Vervolg The Man with the Golden Gun
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Live and Let Die is de achtste James Bondfilm, geproduceerd door EON Productions. De film werd uitgebracht in 1973 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian Fleming uit 1954. Het is de eerste Bondfilm waarin Roger Moore de rol van Bond vertolkte, ter vervanging van Sean Connery.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Binnen één etmaal worden drie Britse agenten vermoord: de eerste in New York, in het hoofdkwartier van de VN, waar hij Dr. Kananga, de leider van het Caribische eiland San Monique, in de gaten hield; de tweede in New Orleans; de derde op San Monique zelf. Er is dus mogelijk een connectie, en James Bond wordt op missie naar New York gestuurd, waar hij zal samenwerken met Felix Leiter van de CIA, die Kananga's ambassade afluistert. Direct bij aankomst in New York wordt de chauffeur van Bond vermoord. Bond volgt de moordenaar naar een winkel vol voodoo-items. Vanuit de winkel volgt hij een auto, die naar Harlem gaat, en stopt bij een restaurant dat Filet of Soul heet. In het restaurant wordt Bond opgewacht en overmeesterd. Daar ontmoet hij Solitaire, een helderziend meisje dat voor Kananga werkt, en gangsterleider Mr. Big, die terstond opdracht geeft om Bond te doden. Buiten weet Bond te ontsnappen, met behulp van CIA-agent Harold Strutter. Deze legt hem uit dat Mr. Big de machtigste crimineel van de stad is. De vraag is wat Kananga en hij met elkaar te maken hebben.

Bond volgt Kananga naar San Monique, waar hij assistentie krijgt van CIA-agente Rosie Carver, en van Quarrel Jr. Als blijkt dat Rosie ook de assistente was van Baines, de agent die op het eiland vermoord werd, vertrouwt Bond het niet en zet Rosie onder druk. Ze wordt echter door de mannen van Kananga vermoord. Met behulp van Quarrel dringt Bond binnen in het huis van Solitaire, en verleidt haar in de hoop dat ze hem tegen Kananga zal helpen. Nu Solitaire echter geen maagd meer is, is ze haar gave ook kwijt. Samen ontsnappen ze van San Monique, maar niet alvorens te ontdekken dat Kananga er grote plantages vol papaver verbergt.

Ze gaan naar New Orleans om de laatste vraagstukken op te lossen, maar de bende van Mr. Big wacht hen op. Bond ontsnapt, maar zonder Solitaire. De CIA heeft in New Orleans ook een Filet of Soul-restaurant ontdekt. Bond en Felix gaan erheen, maar Bond wordt opnieuw gevangengenomen door Mr. Big, die zichzelf onthult als een vermomde Kananga. Kananga is van plan om twee ton heroïne gratis te gaan weggeven, zodat zijn concurrenten failliet zullen gaan, waarna hij een monopolie op de heroïnehandel zal hebben. De heroïne wordt verspreid via zijn restaurantketen. Door een simpele test weet Kananga nu zeker dat Solitaire haar gave kwijt is: woedend geeft hij haar over aan Baron Samedi. Bond wordt door Kananga's rechterhand Tee Hee naar een krokodillenfarm gebracht, om daar opgegeten te worden. Hij ontsnapt echter door over de ruggen van de beesten te springen en steekt het gebouw, waar de opium tot heroïne bewerkt wordt, in brand. Hij vlucht in een speedboot, wat een lange, verwoestende achtervolging oplevert.

Terug op San Monique gaat Bond Solitaire redden van de voodoo-cultus, terwijl Quarrel de papavervelden vernietigt met explosieven. In het gevecht werpt Bond Baron Samedi in een kist vol slangen. Bond en Solitaire komen echter terecht in de ondergrondse basis van Kananga, die besluit om hen aan de haaien te voeren. Bond snijdt echter zijn boeien door waarna hij erin slaagt om Kananga de gascapsule van een haaienpistool te laten inslikken, zodat de booswicht letterlijk ontploft.

Terug in de V.S. reizen Solitaire en Bond per trein naar het noorden. Onderweg probeert Tee Hee, die als verstekeling is meegegaan, om hen te vermoorden. In een fel gevecht knipt Bond de kabels van Tee Hees kunstarm door, zodat diens haak vast komt te zitten aan het raam, waarna Bond hem naar buiten gooit. Terwijl Bond en Solitaire menen dat alles weer in orde is, zit Baron Samedi springlevend voor op de trein, terwijl hij zijn duivelse lach laat weerklinken.

Filmlocaties[bewerken | brontekst bewerken]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Moore, Roger Roger Moore James Bond
Lee, Bernard Bernard Lee M
Maxwell, Lois Lois Maxwell Miss Moneypenny
Seymour, Jane Jane Seymour Solitaire
Kotto, Yaphet Yaphet Kotto Dr. Kananga/Mr. Big
Harris, Julius Julius Harris Tee Hee Kananga's handlanger
Holder, Geoffrey Geoffrey Holder Baron Samedi Kananga's handlanger
Hendry, Gloria Gloria Hendry Rosie Carver CIA-agente in San Monique
Clifton James Sheriff J.W. Pepper
Stewart, Roy Roy Stewart Quarrel Jr. Zoon van de Quarrel uit Dr. No
Hedison, David David Hedison Felix Leiter
Brown, Earl Jolly Earl Jolly Brown Whisper Kananga's handlanger
Lane, Tommy Tommy Lane Adam Kananga's handlanger
Satton, Lon Lon Satton Harry Strutter CIA-agent in New York
Arnold Williams Taxichauffeur #1
Ebbin, Michael Michael Ebbin Dambala Voodoo-priester en Kananga's handlanger
Kempf, Ruth Ruth Kempf Mrs. Bell
Smith, Madeline Madeline Smith Miss Caruso Italiaans agente en Bonds date

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Live and Let Die (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De titelsong van de film, Live and Let Die, wordt gezongen door Paul McCartney and Wings. De filmmuziek werd niet gecomponeerd door John Barry die meestal de muziek voor Bondfilms voor zijn rekening nam, maar door Beatle-producer George Martin.

 1. Live and Let Die - Main Title
 2. Just a Closer Walk With Thee/New Second
 3. Bond Meets Solitaire
 4. Whisper Who Dares
 5. Snakes Alive
 6. Baron Samedi's Dance of Death
 7. San Monique
 8. Fillet of Soul-New Orleans/Live and Let Die/Fillet of Soul-Harlem
 9. Bond Drops In
 10. If He Finds It, Kill Him
 11. Trespassers Will Be Eaten
 12. Solitaire Gets Her Cards
 13. Sacrifice
 14. James Bond Theme
 15. Gunbarrel/Snakebit
 16. Bond to New York
 17. San Monique
 18. Bond and Rosie
 19. The Lovers
 20. New Orleans
 21. Boat Chase
 22. Underground Lair

Boek en film[bewerken | brontekst bewerken]

De film is losjes gebaseerd op de roman van Ian Fleming, maar kent in de grote lijn al sterke afwijkingen.

 • In de roman is Buonaparte Ignace Gallia, alias Mr Big, een gangsterleider die goud smokkelt voor SMERSH. In de film is Mr Big een schuilnaam van Dr. Kananga, de dictator van het fictieve eiland San Monique, die plannen heeft voor grootschalige heroïnesmokkel naar Amerika.
 • Solitaires ware naam komt wel voor in de roman. Bond ontmaagdt haar pas op het einde van het verhaal en er wordt niet gesuggereerd dat ze hiermee haar gave verliest. In de roman gebruikt ze geen tarot- maar speelkaarten.
 • Baron Samedi komt niet voor in de roman.
 • Tee Hee heeft in de roman een veel kleinere rol en geen ijzeren klauw.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • John Barry componeerde de filmmuziek niet, maar liet dit over aan Paul McCartney en George Martin.
 • Sean Connery zou $ 5.500.000 hebben gekregen als hij zelf Bond had gespeeld in Live and Let Die. Hij weigerde echter.
 • Ross Kananga voerde de stunt met de krokodillen uit. Tevens werd de slechterik in de film naar hem genoemd, omdat Tom Mankiewicz 'Kananga' erg geschikt vond klinken.
 • De "Redneck" (stereotype van een arme conservatieve blanke uit het zuiden van de VS) sheriff J.W. Pepper, werd zo populair dat hij terugkeerde in de volgende Bondfilm, waarin hij toevallig op vakantie blijkt in Thailand.
 • Dit is de eerste film waarin 'Q' niet voorkomt. Desmond Llewelyn zou namelijk meespelen in de televisieserie Follyfoot, waar hij echter al na 3 uitzendingen uitgeschreven werd.
 • United Artists wilde dat een Amerikaan Bond speelde en zij stelden Paul Newman, Burt Reynolds en Robert Redford voor. Dankzij producer Albert R. Broccoli werd het de Engelsman Roger Moore.
 • In 1962, bij het begin van de Bondreeks, vroeg men Roger Moore ook al voor de rol van James Bond, maar Moore zat vast aan de serie The Saint.
 • De film staat bekend als "de griezeligste" van de volledige Bondreeks.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]