The Thomas Crown Affair (1999)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Thomas Crown Affair
Regie John McTiernan
Producent Michael Tadross
Pierce Brosnan
Beau St. Clair
Scenario Alan Trustman
Leslie Dixon
Kurt Wimmer
Hoofdrollen Pierce Brosnan
Rene Russo
Muziek Bill Conti
Montage John Wright
Cinematografie Tom Priestley
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Genre Heistfilm
Speelduur 113 min
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $48,000,000
Opbrengst $124,305,180
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Thomas Crown Affair is een Amerikaanse heistfilm uit 1999 van regisseur John McTiernan.

Deze film is een remake van de gelijknamige film uit 1968 met als regisseur Norman Jewison en waarin Faye Dunaway en Steve McQueen de hoofdrollen vertolkten. De actrice Faye Dunaway duikt in deze remake weer op, maar dan als psychiater.

Synopsis[bewerken]

Het in de film gestolen doek.
San Giorgio Maggiore in de schemering, Claude Monet, 1908

Self-made miljonair Thomas Crown (Pierce Brosnan) heeft alles in het leven. Zelf een adonis, voortdurend mooie vrouwen om zich heen, mooi huis, goede baan. Hij verveelt zich en mist uitdagingen, zodoende onderneemt hij van alles voor de ultieme kick. Zo organiseert hij de perfecte kunstroof: een doek van Claude Monet uit een museum in New York City. Deze perfect uitgevoerde roof door vijf mannen, die elkaar en de opdrachtgever niet kennen, zet de New Yorkse politie voor een raadsel.

Catherine Banning, gespeeld door Rene Russo, speelt de rol van een detective van een Zwitserse verzekeringsmaatschappij en al gauw komt zij tot een ander inzicht: Thomas Crown is de dader en ze zal tot het uiterste gaan om dit te bewijzen. Al snel wordt duidelijk dat deze koele maar sensuele dame de confrontatie niet schuwt. Het lijkt dan dat Crown zijn grote uitdaging heeft gevonden.

Er ontstaat een boeiend erotisch geladen kat- en muisspel en soms lijkt het of Catherine gaat winnen, maar dan weer trekt Crown aan het langste eind. De koele detective lijkt te smelten voor de aantrekkelijke miljonair, maar hij heeft nog een verrassing in petto voor haar.

Stijl[bewerken]

Norman Jewison beklemtoonde in het origineel het thrillerachtige van het verhaal, terwijl John McTiernan in 1999 vooral oog had voor de flitsende montage, de uitgesproken romantiek en genoegen schepte in de vele plotwendingen. In de film maakt de regisseur op een amusante manier gebruik van enkele iconen van de Belgische surrealist René Magritte zoals de man met de bolhoed met het gezicht verborgen achter een realistisch geschilderde appel. Wellicht bedoeld als metafoor "pour l'histoire bouleversante".

Soundtrack[bewerken]

De soundtrack werd gecomponeerd door Bill Conti, en bestaat voornamelijk uit jazzarrangementen van de oorspronkelijke muziek. Het nummer Windmills of your mind, uit de oorspronkelijke soundtrack ( waarvoor het de Academy Award voor beste originele nummer won in 1968 ) wordt nu gezongen door Sting. Het nummer Sinnerman, van Nina Simone wordt doorheen de film als thema gebruikt. Telkens wanneer Thomas Crown op dievenpad vertrekt, weerklinkt het opzwepende ritme van deze song.

 1. The Windmills of Your MindSting
 2. Sinnerman – Nina Simone
 3. Everything (...Is Never Quite Enough) – Wasis Diop
 4. Caban La Ka Kratchie – Georges Fordane
 5. Black and White
 6. Never Change
 7. Meet Ms. Banning
 8. Goodnight/Breaking and Entering
 9. Glider pt. I
 10. Glider pt. II
 11. Cocktails
 12. Quick Exit

Cast[bewerken]

Acteur Personage
Brosnan, Pierce Pierce Brosnan Thomas Crown
Russo, Rene Rene Russo Catherine Olds Banning
Leary, Denis Denis Leary Detective Michael McCann
Weaver, Fritz Fritz Weaver John Reynolds
Gazarra, Ben Ben Gazarra Andrew Wallace
Dunaway, Faye Faye Dunaway Psychiater
Margolis, Mark Mark Margolis Heinrich Knutzhorn
Faison, Frankie Frankie Faison Detective Paretti

Externe link[bewerken]