Intocht van Sinterklaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sinterklaasintocht Den Haag, 2010
Reportage Sinterklaas in de Lage Landen, Oirschot, 2017
De aankomst van Sinterklaas in Volendam in 1930

De intocht van Sinterklaas of intrede van Sinterklaas is een jaarlijks onderdeel van het sinterklaasfeest waarbij Sinterklaas uit Spanje aankomt. Waar mogelijk komt Sinterklaas meestal per stoomboot aan, of anders op andere manieren zoals per trein, helikopter of bakfiets. Na aankomst volgt een intocht van Sinterklaas met zijn paard en Zwarte Pieten. De intocht gaat zoals met een middeleeuwse Blijde Inkomst vaak vergezeld van enkele rituelen waaronder een verwelkoming door de burgemeester en een fanfare. Het evenement is het officiële sein voor kinderen dat ze vanaf dat moment hun schoen mogen zetten. Dergelijke intochten worden in vele plaatsen gehouden.

Geschiedenis[bewerken]

In veel landen waar Sint-Nicolaasdag gevierd werd was er een intocht van Nicolaas van Myra in de vorm van een processie van een heilige, zoals die bekend is uit het katholieke geloof. De oudste intocht per boot is die van de Italiaanse stad Bari, die sinds 1087 − het jaar waarin de relicten van de heilige Nicolaas naar deze plaats werden overgebracht − jaarlijks plaatsvindt.[1]

Voor zover bekend vond de eerste intocht van Sinterklaas in Nederland plaats in 1888, in Venray. Dit gebeurde op 6 december, de datum waarop tegenwoordig het sinterklaasfeest eindigt.[2] In Amsterdam wordt sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]