AVRO's Sterrenslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vijf kandidaten wachten op een startschot tijdens een aflevering van Sterrenslag. De deelnemers vertegenwoordigen elk hun eigen omroep: v.l.n.r. KRO, AVRO, VARA, TROS en NCRV.

AVRO's Sterrenslag was een amusementsprogramma van de AVRO dat oorspronkelijk van 1977 tot 1998 werd uitgezonden. In het programma moesten bekende Nederlanders in teams fysieke opdrachten uitvoeren.

Het is gebaseerd op het Amerikaanse televisieprogramma The Battle of the Networks, een eenmalig programma, waarin teams van ABC, NBC en CBS het tegen elkaar opnamen.

Bekende scheidsrechters waren musicus Tonny Eyk en zwemster Ada Kok. Een andere bekende verschijning was André van Duin die in de rol van Simon Naaigaren de uitzendingen regelmatig op zijn kop kwam zetten.

In de zomer van 1987 werd een jonge Paul de Leeuw bekend door zijn gastpresentatie in het programma, mede door zijn uitspraak: "Meneer Van Heumen, we zijn er klaar voor!". De scheidsrechter was Wim van Heumen (1928-1992), de voormalig coach van het hockeyelftal.

In de zomer van 2004 zond BNN vier avonden het programma BNN presenteert AVRO's Sterrenslag uit. Het werd gepresenteerd door Katja Schuurman en Bridget Maasland. Oud-Sterrenslag-presentator Jos Kuijer was de voice-over. Op de vlaggen en parasols was het oude AVRO-logo te zien. Negen teams van onder andere acteurs, presentatoren, politici en radio-presentatoren gingen met elkaar de strijd aan. Op 1 januari 2005 zond BNN BNN presenteert AVRO's Sterrenslag in de Sneeuw uit. Drie teams namen het tegen elkaar op onder winterse omstandigheden in het Zwitserse dorp Saas-Fee.

In 2016 werd dit programma door RTL 4 uitgezonden als Zeesterren.

Zie de categorie AVRO's Sterrenslag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.