Spuiten en Slikken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spuiten en Slikken
Nicolette Kluijver op reportage
Nicolette Kluijver op reportage
Genre Documentaireprogramma, jongerenprogramma, praatprogramma, consumentenprogramma, erotisch programma
Presentatie Sophie Hilbrand (2005–2007)
Filemon Wesselink (2008–2009)
Zarayda Groenhart (2009–2012)
Nicolette Kluijver (2009–2013)
Victoria Koblenko (2014)
Tim Hofman (2014–)
Geraldine Kemper (2014–)
Jan Versteegh (2014–)
Gwen van Poorten (2014–)
Nathan de Vries (2015–)
Emma Wortelboer (2016–)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Spuiten en Slikken Zomertour
Spuiten en Slikken op Reis
Spuiten en Slikken Specials
Drugslab
Uitzendingen
Start 10 oktober 2005
Seizoenen 19 (regulier)
5 (op reis)
Netwerk of omroep BNN
Zender NPO3
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Spuiten en Slikken is een Nederlands televisieprogramma van BNN over seks en drugs. In het praatprogramma worden drugs getest en verschillende seksuele standjes en speeltjes uitgeprobeerd.

Het programma zorgde bij de start voor veel ophef, vooral in de politiek. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner zei het programma strikt in de gaten te gaan houden. Daarnaast waren er ook diverse buitenlandse tv-zenders die zich verbaasden over het uitzenden van dit programma. Dit ondanks dat de drugs altijd onder medische begeleiding worden gebruikt, met als doel voorlichting over drugs.

Presentatie[bewerken]

Het programma heeft veel presentatoren gekend. In het eerste seizoen ontving Sophie Hilbrand wekelijks gasten in de studio om te discussiëren over seks en drugs. Hilbrand presenteerde tussen 2005 en 2008, in dat laatste jaar ondersteund door Dennis Storm. Filemon Wesselink heeft tussen 2007 en 2009 gepresenteerd, in 2009 werd hij vervangen door Zarayda Groenhart. Nicolette Kluijver presenteerde tussen 2007 en 2013, waarmee ze het programma het langst heeft gepresenteerd.

Het zeventiende seizoen (2014) werd gepresenteerd door Victoria Koblenko, bijgestaan door Tim Hofman. Geraldine Kemper en Jan Versteegh maakten de reportages. Koblenko stopte na één seizoen vanwege de beeldvorming die het presenteren van een dergelijk programma met zich mee zou brengen.[1] Ook wordt Gwen van Poorten toegevoegd aan het team als verslaggever.[2] Het achttiende en negentiende seizoen werden gepresenteerd door Tim Hofman en Geraldine Kemper, met reportages van Jan Versteegh en Gwen van Poorten.

Spuiten en Slikken Zomertour[bewerken]

In Spuiten en Slikken Zomertour trekt Filemon Wesselink er iedere zomer op uit met de Spuiten en Slikken bus, waarmee hij iedere week presenteert vanaf een andere zomer locatie in Nederland. Hij wordt hierbij ondersteund door Nicolette Kluijver, Zarayda Groenhart en Dennis Storm, van wie de laatste enkel meewerkte aan het eerste seizoen. Verder maakte Zarayda Groenhart haar debuut gedurende het eerste seizoen van de Zomertour.

Seizoen Presentatie Experimenteert met drugs Verslaggever Doet seks-experimenten
1 Filemon Wesselink Nicolette Kluijver Zarayda Groenhart Dennis Storm
2 Filemon Wesselink Nicolette Kluijver Zarayda Groenhart Zarayda Groenhart

Spuiten en Slikken op reis[bewerken]

Leader Spuiten & Slikken op Reis

In Spuiten en Slikken op reis maken verschillende BNN presentatoren reportages in het buitenland over de onderwerpen seks en drugs. Het eerste seizoen hiervan begon op 2 augustus 2009. In 2016 is het zevende seizoen uitgezonden.

Drugslab[bewerken]

Introductievideo Drugslab

In 2016 startte het programma het YouTubekanaal Drugslab met daarop wekelijks een test van een type drug. Het kanaal is internationaal gepositioneerd met engelstalige ondertiteling en wordt gepresenteerd door Nellie Benner, Rens Polman en Bastiaan Rosman. BNN startte het YouTubekanaal omdat jongeren steeds meer informatie via internet halen[3].

Externe links[bewerken]