Thijs Römer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thijs Römer
Thijs Römer
Algemene informatie
Volledige naam Thijs Römer
Geboren 26 juli 1978
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1999-heden
Beroep acteur, producent
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thijs Römer (Amsterdam, 26 juli 1978) is een Nederlands acteur, producent en scenarioschrijver.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Römer speelde in onder meer verschillende films en televisieseries van Theo van Gogh. In 2005 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol als fotojournalist in 06/05 en in 2013 een Rembrandt Award voor zijn rol in Alles is familie.

Hij begon zijn carrière in 1999 als acteur binnen het theater. Zijn eerste rollen speelde hij in De Zeven Deugden: Doolhof en Orestes. In 2002 richtte hij met Michel Sluysmans, Niels Croiset, Kristen Denkers en regisseur Christiaan Mooij (medestudenten van de Amsterdamse Theaterschool) het theatergezelschap Annette Speelt op.[1] Hij bracht met dit gezelschap onder meer stukken als De Perzen, Lucifer, Revuelutie en Othello. In 2012 en 2013 was Römer in het theater te zien in Cloaca onder regie van Gerard Rijnders. Van 1 t/m 11 augustus 2013 speelde hij in The Normal Heart, een toneelhit uit New York. Het toneelstuk was gedurende twee weken exclusief te zien in het DeLaMar in Amsterdam onder regie van Job Gosschalk.

Op televisie was hij in 2002 te zien in de serie Najib en Julia van Theo van Gogh. Diverse tv-rollen volgden in series als Hartslag, Meiden van De Wit, Grijpstra & De Gier, Boks en Theo Van Goghs Medea. Sinds 2012 speelde hij rechercheur Evert Numan in de succesvolle RTL 4-serie Moordvrouw, waarvan het derde seizoen in 2014 uitgezonden werd. Vanaf november 2014 was hij met toenmalige echtgenote Katja Schuurman en echtpaar Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh te zien in de RTL 4-serie Nieuwe buren, gebaseerd op het boek van Saskia Noort.[2] In 2019 was hij te zien in de serie Keizersvrouwen.[3]

Op het witte doek was Römer te zien in drie films van Theo van Gogh: Cool! (2004), 06/05 (2004) en Ter Ziele (2005). Voor zijn rol als fotojournalist in 06/05 ontving hij een Gouden Kalf in de categorie Beste Acteur. In de film Blind Date (2007) maakte hij zijn Engelstalige filmdebuut. Voor zijn rol in de succesvolle bioscoopfilm Alles is familie ontving hij in 2013 een Rembrandt Award voor Beste Nederlandse Acteur. In 2013 was Römer tevens te zien in de bioscoopfilm Daglicht naast onder anderen Angela Schijf en Monique van de Ven.

In juni 2015 verscheen de eerste roman van Thijs Römer getiteld Weemoedt, de roman wordt verfilmd met Römer in de hoofdrol.[1] In 2019 schreef hij mee aan het filmscenario van de bioscoopfilm Baantjer het Begin.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Römer is de kleinzoon van Piet Römer, zoon van Peter Römer, broer van Nienke Römer en neef van Paul Römer. Hij trad in 2006 in het huwelijk met Katja Schuurman, die hij op de set van de tv-serie Medea had leren kennen.[1] Tijdens hun huwelijk droegen beiden de dubbele achternaam Römer-Schuurman. Ze hebben samen een dochter. In februari 2015 werd bekend dat Schuurman en Römer gescheiden zijn.[4] In 2019 is hij getrouwd met balletdanseres Igone de Jongh.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Stamboom van de artiestenfamilie Römer[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Piet Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anne Römer
 
Han Römer
 
Peter Römer
 
 
Bart Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frederik Brom
 
Nienke Römer
 
Thijs RömerLeon Römer
 

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]