Michel Sluysmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michel Sluysmans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michel Sluysmans (Heerlen, 18 februari 1979) is een Nederlands acteur.

Biografie[bewerken]

Sluysmans werd geboren in Heerlen, maar groeide op in Simpelveld in Zuid-Limburg. Op zijn 18e verhuisde hij naar Amsterdam. Daar studeerde hij aan de Toneelschool, en raakte hij bevriend met Thijs Römer met wie hij, naast de acteurs Niels Croiset, Kristen Denkers en regisseur Christiaan Mooij, na zijn afstuderen toneelgroep Annette Speelt oprichtte. Van 2002 tot 2009 produceerde Annette Speelt voorstellingen vanuit Theater aan het Spui in Den Haag. De voorstellingen werden gekenmerkt door een grote veelzijdigheid. Van klassiek repertoire tot muziektheater, van locatievoorstellingen tot nieuwe teksten. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer schreef twee toneelteksten voor Annette Speelt; De Eeuw van mijn Dochter en Malpensa. Malpensa werd later verfilmd door Annette Speelt in coproductie met de VPRO en Column Producties.

Hij speelde ook bij andere Nederlandse toneelgezelschappen, zoals Orkater, Toneelgroep Oostpool, het Nationale Toneel, het Zuidelijk Toneel. Van 2009 tot 2011 was hij als vast acteur verbonden aan het Nationale Toneel.

Naast zijn acteerwerkzaamheden werkt hij ook als schrijver, regisseur en is hij als vast docent verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Op 1 januari 2015 nam Sluysmans, samen met Servé Hermans, het artistiek leiderschap van Toneelgroep Maastricht op zich.

Schrijver[bewerken]

Samen met Vincent van Warmerdam schreef (en regisseerde) hij in 2009 voor Orkater de muziektheatervoorstelling Blackface. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het internationale theaterfestival Le Standard Idéal in het Parijse Théatre MC93. Tevens werd de voorstelling door de AVRO uitgezonden in de televisiereeks Toneel op 2.

Voor het Nationale Toneel schreef hij de muziektheatervoorstelling Ginny & the Tonics, en was hij naast Gerardjan Rijnders en Nazmiye Oral co-auteur van de voorstelling Retour Hollandse Spoor. Op dit moment zit Sluysmans in het schrijversteam van het BNN-programma Comedy Live. Ook geeft Sluysmans schrijflessen op de Acteerschool Rotterdam.

Film en televisie[bewerken]

Op televisie was hij te zien in Medea van Theo van Gogh, speelde hij 'Felix' in de kinderserie Club van Sinterklaas, en was hij Roel in BNN's Van God Los (afl.9). Sluysmans had onder andere gastrollen in Het Klokhuis, Baantjer, Ernstige Delicten, Trauma 24/7, Flikken Maastricht en Moordvrouw. Ook speelde hij mee in de speelfilms 06/05 (Theo van Gogh), Het mysterie van de sardine (Erik van Zuylen), Het wapen van Geldrop (Thijs Römer), Malpensa (Annette Speelt/VPRO/Column Produkties) en De Tweede Biecht.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]