Hoofdpiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoofdpiet is een personage dat voorkomt rondom het Sinterklaasfeest, voornamelijk in de televisieprogramma's van de Publieke Omroep. De Hoofdpiet is degene die de leiding heeft over alle andere pieten. Hij is de rechterhand van de goedheiligman en waakt over de inachtneming van een aantal gedrags- en andere normen.[1]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam in 1934 was al sprake van een Hoofdpiet. Er waren later twee hoofdpieten die pas de taken kregen zoals wij die nu kennen toen de oorspronkelijke vaste raadgever van de Sint, zijn Spaanse secretaris Don Pelzeros, er in 1958 mee ophield. Sinds de intocht van Sinterklaas in 1964 niet meer elk jaar in Amsterdam plaatsvindt is er slechts één hoofdpiet. Bij de intocht in Amsterdam zijn er nog steeds meerdere hoofdpieten, op dit moment twee.

Sinds het einde van de twintigste eeuw is de Sinterklaastraditie in commercieel opzicht erg gegroeid. Waar in de twintigste eeuw -naast Sinterklaas- enkel de Hoofdpiet een bekend personage was, die alleen opdraafde tijdens de intocht en hoogstens eens per decennium in een film, kwamen er verschillende televisieprogramma's rondom Sinterklaas en verscheen er elk jaar minimaal één film over de gulle gever. Daardoor kan en wilde voormalige Hoofdpiet, acteur en komiek Erik van Muiswinkel, om voornamelijk logistieke redenen niet in alle daartoe georganiseerde situaties als zodanig verschijnen. Dat heeft geleid tot een diversiteit aan (veel minder bekende) aftreksels van het personage met verschillende functies, die namen dragen zoals Chefpiet, Opperpiet of Wegwijspiet.[2]

Vertolkers[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de rol van Hoofdpiet is vanaf 1964 bij de nationale intocht in Nederland gestalte gegeven door de volgende personen:

Na het vertrek van Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet werd er aanvankelijk geen vervanger aangesteld om de rol over te nemen en daarom was het personage in 2016 niet te zien.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]