Hoofdpiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpiet was een personage dat voorkomt in verschillende televisieprogramma's rondom Sinterklaas, voornamelijk in die van de Publieke Omroep. De Hoofdpiet is de Zwarte Piet die de leiding heeft over alle andere Pieten. Hij is de rechterhand van de goedheiligman en waakt over de inachtneming van een aantal gedrags- en andere normen.[1] In eerste instantie waren er twee hoofdpieten die pas de taken kregen zoals wij die nu kennen toen de oorspronkelijke vaste raadgever van de Sint, zijn Spaanse secretaris Don Pelzeros, er in 1958 ermee ophield. Sinds de intocht van Sinterklaas in 1964 niet meer elk jaar in Amsterdam plaats heeft is er slechts één hoofdpiet. Bij de intocht in Amsterdam zijn er nog steeds meerdere hoofdpieten, op dit moment twee.

Na het vertrek van Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet is er geen nieuwe acteur aangesteld om de rol over te nemen en is dit personage vervallen.

Opkomst van het Sinterklaasfeest[bewerken]

Sinds het einde van de vorige eeuw is de Sinterklaastraditie in commercieel opzicht erg gegroeid. Waar in de vorige eeuw -naast Sinterklaas- enkel de Hoofdpiet een bekend personage was, die alleen opdraafde tijdens de intocht en hoogstens eens per decennium in een film, zijn er nu verschillende soaps en programma's rondom Sinterklaas en verschijnt er elk jaar minimaal één film over de gulle gever. Daardoor kan en wilde voormalige Hoofdpiet, acteur en komiek Erik van Muiswinkel, om voornamelijk logistieke redenen niet in alle daartoe georganiseerde situaties als zodanig verschijnen. Dat heeft geleid tot een diversiteit aan (veel minder bekende) aftreksels van het personage met verschillende functies, die namen dragen zoals Chefpiet, Opperpiet of Wegwijspiet.[2]

Vertolkers[bewerken]

Aan de rol van Hoofdpiet is vanaf 1964 in de geschiedenis gestalte gegeven door de volgende personen:

Trivia[bewerken]

  • Erik de Vogel speelt tijdens de intocht van 1993 de rol van Jan Boef.