Van der Laan & Woe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jeroen Woe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van der Laan & Woe
Van der Laan en Woe
Van der Laan en Woe
Algemene informatie
Volledige naam Niels van der Laan en Jeroen Woe
Geboren beiden in 1981
Geboorteland beiden Nederland
Beroep(en) cabaretier
Jaren actief 2004–heden
Programma's Superlatief, Buutvrij, Alles Eromheen, Pesetas
Bekend van PAU!L, De Kwis, Spijkers met koppen
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Van der Laan & Woe (voorheen Geen Familie) is een Nederlands cabaretduo bestaande uit Niels van der Laan (Beverwijk, 1981) en Jeroen Woe (Amsterdam, 1981). Ze leerden elkaar kennen op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, waar ze in 2004 afstudeerden. In 2005 wonnen ze de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, en eerder in 2004 de Residentieprijs voor meestbelovende theatermakers op het festival Theater Aan Zee in Oostende, België. In 2007 ging hun eerste avondvullende voorstelling in première; hun derde programma Superlatief werd bekroond met de Neerlands Hoop 2011. Hun vierde programma, Buutvrij, werd genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de beste cabaretvoorstelling van het jaar. Hun vijfde theatervoorstelling heet Alles Eromheen en sinds 2017 touren Van der Laan en Woe met hun zesde avondvullende voorstelling genaamd Pesetas. Hun voorstellingen zijn een aaneenschakeling van absurdistische scènes, acts en liedjes, die uiteindelijk samenkomen tot een verhaal.

Naast hun optredens presenteerden Van der Laan en Woe met Rob Urgert en Joep van Deudekom een satirische nieuwsquiz in het tv-programma PAU!L (later Langs de Leeuw) van Paul de Leeuw. In 2013 werd het programmaonderdeel een zelfstandig programma met de titel De Kwis. In maart 2018 werd aangekondigd dat dit programma na ruim 7 jaar en 10 seizoenen zal gaan stoppen. De reden hiervoor is voornamelijk ontstaan doordat Joep van Deudekom en Rob Urgert verder wilden met nieuwe formats bedenken. Woe en Van der Laan hadden graag door willen gaan en hebben aangegeven met een vergelijkbaar programma terug op de buis te willen komen.

Verder waren Van der Laan en Woe verbonden aan het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, zijn ze werkzaam als docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en als regisseurs en schrijvers van diverse theaterprojecten. In 2014 won de door Woe geregisseerde voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel de Poelifinario.

In 2010 en 2012 werkte het duo mee aan de oudejaarsconference van de VARA, met verder Mike en Thomas, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries en Ronald Goedemondt.

Van der Laan en Woe maken deel uit van zangformatie Stanley en de Menzo's. Niels van der Laan is verder verslaggever bij televisieprogramma RamBam, en was ook te zien in het kinderprogramma Studio Snugger van Thomas van Luyn. Jeroen Woe was ook te zien in dit programma.

In 2013 bracht Jeroen zijn eerste solo cd uit: Als je aanbelt doe ik open. Sinds 2014 maakt Woe deel uit van singer-songwritercollectief Het Nieuwe Lied. Woe is kwart Chinees.

Jeroen Woe is verder te horen als Buck in de Nederlandse versie van de film Ice Age 5 en Niels van der Laan sprak de stem in van Nash in The Good Dinosaur.

Programma's[bewerken]

Theater[bewerken]

  • Ctrl+Alt+Del (2006–2008)
  • Help Ons (2008–2010)
  • Een onvergetelijke kerst met Stanley en de Menzo's (2010–2011)
  • Superlatief (2010–2012)
  • Buutvrij (2012–2014)
  • Kerst, Kerster, Kerstst met Stanley en de Menzo's (2014–2016)
  • Alles Eromheen (2014–2016)
  • Pesetas (2017–heden)
  • Kwisconcert (2018)

Televisie & radio[bewerken]

Voorganger:
Dames voor na vieren
2004
Wim Sonneveldprijs
2005
Opvolger:
Jeroen Bouwhuis
2006