Jeroen Woe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeroen Woe
Jeroen Woe in 2016
Geboren 2 april 1981
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep cabaretier, muzikant, theaterregisseur en programmamaker
Jaren actief 2004-heden
Bekend van Van der Laan & Woe
Stanley en de Menzo’s
De Kwis
Even tot hier
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Jeroen Woe (Amsterdam, 2 april 1981) is een Nederlandse cabaretier, muzikant, theaterregisseur en programmamaker.

Woe is voornamelijk bekend als lid van het cabaretduo Van der Laan & Woe (voorheen Geen Familie). Daarnaast is hij ook te zien geweest als acteur in verschillende producties. Woe en Niels van der Laan leerden elkaar kennen op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, waar ze in 2004 afstudeerden, waarna ze als duo begonnen met theatershows maken. In 2004 wonnen ze de Residentieprijs voor meest veelbelovende theatermakers op het festival Theater Aan Zee in Oostende, België. In 2005 wonnen ze de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. In 2006 ging hun eerste avondvullende voorstelling in première. In 2011 wonnen ze De Neerlands Hoop voor hun voorstelling Superlatief.

In 2013 bracht Woe zijn eerste solo-cd uit: Als je aanbelt doe ik open. Sinds 2014 maakt hij deel uit van singer-songwritercollectief Het Nieuwe Lied. In 2021 bracht Woe het album Weg Was uit. Woe is verder te horen als 'Buck' in de Nederlandse versies van de films Ice Age 5 en The Ice Age Adventure of Buck Wild. Ook sprak hij de stem in van Gargamel in in de nieuwe 3D-televisieserie van De Smurfen, "Big" Jack Horner in de film De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens en Splinter in de film Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem.[1]

Sinds 2019 presenteert Woe samen met Niels van der Laan het satirische zaterdagavondprogramma Even tot hier.[2][3] Hij was ook een van de presentatoren van De Kwis.

Als theaterregisseur regisseerde Woe voorstellingen van onder meer Erik van Muiswinkel, Stefan Pop en Peter van Rooijen.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jeroen Woe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.