Van der Laan & Woe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van der Laan & Woe
Van der Laan en Woe
Algemene informatie
Volledige naam Niels van der Laan en Jeroen Woe
Geboren beiden in 1981
Geboorteland beiden Nederland
Beroep(en) cabaretier
Jaren actief 2004–heden
Programma's Superlatief, Buutvrij, Alles Eromheen, Pesetas.
Bekend van PAU!L, De Kwis, Spijkers met koppen, Even tot hier
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Cabaret

Van der Laan & Woe (voorheen Geen Familie) is een Nederlands cabaretduo bestaande uit Niels van der Laan en Jeroen Woe.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze leerden elkaar kennen op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, waar ze in 2004 afstudeerden. In 2005 wonnen ze de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, en eerder in 2004 de Residentieprijs voor meestbelovende theatermakers op het festival Theater Aan Zee in Oostende, België.

Verder waren Van der Laan en Woe verbonden aan het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, zijn ze werkzaam als docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en als regisseurs en schrijvers van diverse theaterprojecten. In 2014 won de door Woe geregisseerde voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel de Poelifinario.

In 2010 en 2012 werkte het duo mee aan de oudejaarsconference van de VARA, met verder Mike en Thomas, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries en Ronald Goedemondt.

In 2007 ging hun eerste avondvullende voorstelling in première; hun derde programma Superlatief werd bekroond met de Neerlands Hoop 2011. Hun vierde programma, Buutvrij, werd genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de beste cabaretvoorstelling van het jaar.

Naast hun optredens presenteerden Van der Laan en Woe met Rob Urgert en Joep van Deudekom een satirische nieuwsquiz in het tv-programma PAU!L (later Langs de Leeuw) van Paul de Leeuw. In 2013 werd het programmaonderdeel een zelfstandig programma met de titel De Kwis.[1] In maart 2018 werd aangekondigd dat dit programma na ruim 7 jaar en 10 seizoenen ten einde kwam. De reden hiervoor is voornamelijk ontstaan doordat Joep van Deudekom en Rob Urgert verder wilden met nieuwe formats bedenken. Woe en Van der Laan hadden graag door willen gaan en gaven aan met een vergelijkbaar programma terug op de buis te willen komen.

Bijna een jaar na het stoppen van De Kwis kwamen zij met een nieuw programma genaamd Even Tot Hier waarin zij hun muzikaliteit en humor weer loslaten op de actualiteit.[2] In tegenstelling tot 'De Kwis' maken Van der Laan en Woe van de belangrijkste gebeurtenis van die week een hele musical. Tevens ontvangen zij elke week een muzikale gast waarvan zij een liedtekst herschrijven.

Van der Laan en Woe maken deel uit van zangformatie Stanley en de Menzo's. Niels van der Laan is verder verslaggever bij televisieprogramma Rambam, en was ook te zien in het kinderprogramma Studio Snugger van Thomas van Luyn. Jeroen Woe was ook te zien in dit programma.

Hun vijfde theatervoorstelling heette Alles eromheen en hun zesde avondvullende voorstelling Pesetas. Hun voorstellingen zijn een aaneenschakeling van absurdistische scènes, acts en liedjes, die uiteindelijk samenkomen tot een verhaal.[1][3]

Cabaretprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2006-2008: Ctrl+Alt+Del
  • 2008-2010: Help ons
  • 2010-2011: Een onvergetelijke kerst met Stanley en de Menzo's
  • 2010-2012: Superlatief
  • 2012-2014: Buutvrij
  • 2014-2016, 2018, 2019: Kerst, Kerster, Kerstst met Stanley en de Menzo's
  • 2014-2016: Alles eromheen
  • 2017-2020: Pesetas
  • 2018: Kwisconcert

Televisie & radio[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Dames voor na vieren
2004
Wim Sonneveldprijs
2005
Opvolger:
Jeroen Bouwhuis
2006