Festen (toneelstuk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De toneelversie Festen (Deens voor "Het Feest") is het in Nederland uitgevoerde toneelstuk gebaseerd op de gelijknamige film van Thomas Vinterberg.

Festen is in het seizoen 2002-2003 gespeeld door De Ploeg (2002) - regie Willem van de Sande Bakhuyzen met Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas, Titus Tiel Groenestege, Han Römer, Genio de Groot, Piet Römer, Saskia Temmink en Ria Marks.

Festen werd in december 2011 ook gespeeld door toneelvereniging Harlekijn Boom (Lid van Open Doek), geregisseerd door Jordi Daems en Johan Segers met in de hoofdrollen Johan Segers, Els Hellemans, Jordi Daems, Veerle Laevaert, Guy Mathieu Soki, Freek Lamberts en Mick Huybrechts.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De voorstelling vertelt over een familiereünie ter gelegenheid van de verjaardag van vader Helge Klingelfeldt. Het feest loopt echter uit de hand wanneer oudste zoon Christiaan gruwelijke familiegeheimen onthult.

Festen laat de hypocrisie zien van een door en door burgerlijke familie, waar incest en racisme de onderlinge verhoudingen verzieken.